2007. február 23.

Ahol sosincs kint a labda

A squash, azaz magyar nevén fallabda az amerikai filmekből már évtizedek óta ismerős lehet, s most végre Szentesen is kipróbálhatja, aki kedvet érez a dinamikus, ügyességet és kondíciót együtt fejlesztő labdajátékhoz.

A teniszpartit nem kell a csapnivaló angliai időjárási viszonyokhoz igazítani, így magyarázza egy elmés következtetés a squash hivatalos honlapján, hogy miért éppen a szigetországból indult ez a sportág. Bár még nem került be az olimpiák műsorába, világversenyeket már rendeznek belőle.

Hódító útját január óta városunkban folytatja a sportág, a Váradi Lipót és a Tavasz utca kereszteződésében, ahol Dittrich Dezső nyitotta meg a hiányt pótló fallabda-termet. Jó pár éve tarsolyában volt már az ötlet, mondja a vállalkozó. A sportággal akkoriban Orosházán barátkozott meg, amatőr szinten kipróbálva. A helybeli megvalósításnál Dezső saját munkájával is igyekezett a költségekből lefaragni. Így alakult ki egy speciális falborítású, nagy igénybevételnek is ellenálló parkettával és biztonsági üveggel felszerelt fallabda-terem.

A fallabdában használatos ütő a tenisz és a tollaslabda-ütő mérete között van, a labda a pingpong-labdához hasonló és gumiborítású, de nem pattog annyira. Viszont nagy erővel és gyorsan viszszajön a falról, az ellenfélnek be kell futnia érte a termet. Az üvegfal is a játéktér része, a fehér falon pedig már most sokasodnak a labdák "fék-nyomai". Három fal és az üvegajtó között el lehet feledkezni a bezártságról, anynyira változatos a játék. Lényege, hogy fedett helyen lehet meccseket játszani párban, vagy akár négyesben is. Ez a sportág minden testrészt megmozgat és a teremtulajdonos szerint sok örömöt okoz, folyamatosan inspirál, egyik szerva követi a másikat, és sosincs kint a labda. A termet felfedezték a szentesiek, néha hátrány, hogy csak egy van belőle. A délutánok, esték zsúfoltak, teniszmúlttal rendelkező család is kedvet kapott már hozzá. Telefonos bejelentkezés a pályafoglalás rugalmas módja. Dezső egy kezdőt maga is el tud indítani, de gondolkozik egy tanfolyamon, melyet szakedző irányítana. Házibajnokságra mindenesetre már lenne érdeklődő.

Kép és szöveg:

Darók József