2007. február 23.

Ami kimaradt... (2)

Kiigazítást érdemel az 1959-ben OB II bajnokságot nyert csapat névsora is. Az első két évben mindössze heten voltunk akik vízilabdáztak. Még a szakosztály vezetője dr. Haraszti Ervin - aki 41 éves volt - igazolva lett, hogyha valaki nem tud a csapat rendelkezésére állni ő beszáll helyette. Íme a csapat: Zentai Tibor, Szabó Róbert, Horváth László, Mikó József, Sipos Gábor, Rébeli Sz. József és Dobossy Lajos.

A csapat 1957-ben harmadik, 1958-ban második lett és 1959-ben megnyerte az OB II bajnokságot. Ehhez a hét emberhez csatlakozott Szalai Zoltán a Szeacból, majd a helyi utánpótlásból Kulcsár Tamás, Filep Aladár, Dongó László és nem utolsó sorban Haraszti Tegze, a csapat torpedója. Tegze egyáltalán nem került említésre. Fantasztikus gyors volt. Mikor felkerült Pestre az Újpestben játszott. Háziversenyen a sokszor magyar bajnok és olimpiai ötödik helyezett Doba Gyulát 50 m-en sokszor legyőzte.

Talán a legnagyobb hiányosságnak tartom, hogy Mikó József teljesen mellőzve lett. Külön kiemelést érdemelt volna, mint az utánpótlás nevelés legeredményesebb edzője. A 70-es évek elején kezdte el igen hasznos tevékenységét, akkor amikor Szentesen nem volt akkora vonzóereje a vízilabdának mint manapság. Nem egy tanítványától hallottam vissza, hogy a "Jóságost" (gyerekek így hívták egymás között) érdemtelenül hagyták ki. Tóth Lacit és Berki Andrást ő fedezte fel és tanította a centerjátékra. Sajnos, ő már nem tölthette ki az információs lapokat, nem küldhetett fényképet és nem írhatott igaz történeteket. Pedig lett volna mondanivalója.

A 369. oldalon lévő csoportképen a felsoroltak pontos névsora a következő: A Szentesi Vízmű 1977-es csapata. Balról, állnak: Kozák János (szakoszt.vez.), ifj. Zentai Tibor, Soós László, Halász Mihály, Kádár József, Pengő László, Komlósi János, Horváth György, dr. Rébeli Sz. József (edző), gugollnak: Szabó Imre, Juhász István, Szénászky János, Kurucz Márton és Fülöp Tibor.

Megérdemelt volna - legalább név szerinti felsorolást - az 1984-ben serdülő bajnokságot nyert csapat (edző Mikó József) az 1985-ben Komjádi Kupa ezüstérmes, az 1989-ben a Komjádi Kupa győztes csapat és nem utolsó sorban az 1991-es OB I második helyezett csapat tagjai. Tudomásom szerint többről tabló is készült. Lett volna hely egy-egy képet még elhelyezni.

Mindezek a hiányosságok elkerülhetőek lettek volna, ha a vízilabda-fejezet lektorálására felkérték volna pl. Rébeli Sz. Józsefet, Dobossy Lajost vagy Horváth Lászlót.

Mire ezeket a sorokat leírtam, már meg is nyugodtam, s remélem, hogy utódaink már megfelelő rutinnal írják meg a Nagy szentesi sportkönyv folytatását.

Zentai Tibor