2007. február 23.

Változnak a rendeletek

Visszatérítik a vizitdíjat

Az előző számban megkezdett írásunkban az év eleji változásokról kérdeztük a szociálpolitikai osztály vezetőjét.

A vizitdíj visszatérítéséről nem régen jött ki a kormányrendelet, mondja Lencséné Szalontai Mária. Ez azt jelenti, hogy aki húsz alkalommal elment háziorvosához, vagy szakrendelésre, a 21. alkalom után a befizetett vizitdíjat visszaigényelheti a jegyzőtől, vagyis ez esetben ezeket a feladatokat a szociálpolitikai osztály munkatársai látják el. Csak az alapdíjat, az alapszolgáltatásért fizetett 300 forintot lehet majd visszaigényelni, de az emelt összegű fizetés is beleszámít a 20 alkalomba. Külön-külön kell számítani a háziorvosnál és a szakorvosnál fizetett húsz alkalmat, minden esetben csak egyfajta vizitdíj megtérítése lehetséges.

A kormányrendelet szerint az igényléshez hozzá kell csatolni a nyugtákat, mellyel bizonyítjuk, hogy az összeget befizettük. A jegyzőnek 15 napon belül kell határozatot hoznia, és a vizitdíj összegét kiutalnia. Egyenként is lehet kérni, de az osztályvezető azt gondolja, célszerűbb egy pár alkalmat összevárni. Azonban biztos abban, hogy a városban élő sok idős ember, közgyógyellátott között lesznek, akik nem fogják kivárni, hogy öszszejöjjön 5-6 ezer forint.

A hivatal munkatársainak egyébként is megsokasodnak a tennivalóik a következő időszakban, mert két újabb ellátási formáról számolt be Lencséné. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosító hatósági bizonyítványt azok kérhetik elsődlegesen, akik családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot, vagy egyedülálló esetében a nyugdíjminimum 150 százalékát. Aki eddig családtagja jogán volt biztosított, mostantól járulékot (a minimálbér 9 százalékát) kell fizetnie, de aki rászorult, kérheti ezt a hatósági bizonyítványt. Egy évre állítják ki, amivel a rászoruló jogosult lesz az egészségügyi ellátásra. Ehhez kapcsolódik a járulékfizetés alapjának igazolása. Abban az esetben, ha a család egy főre eső jövedelme több mint a nyugdíjminimum, de nem éri el a minimálbér összegét, az ügyfél kérheti a hivatalban, hogy állapítsák meg járulékfizetési alapját. Most készül a kormányrendelet, de már felszínre kerültek ezek a problémák, nagyon sokan jönnek, mondja az osztályvezető. Hozzáteszi:

- Április 1-jétől indul, de mi már készülünk, és várjuk az ügyfeleket.