2007. február 16.

Tóni bácsi konyhája

Csirkeaprólék-leves csurgatott tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 adag csirkeaprólék, 1 kis fej karfiol, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, szemes bors, 15 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyem.

A csurgatott tésztához: 1 tojás, 2 csapott ek. liszt, só, 0,5 dl tej.

Elkészítése: A csirkeaprólékot 1,5 l hideg vízzel felöntjük, felforraljuk. Hozzáadjuk a szemes borsot, fokhagymát, a felaprózott leveszöldséget, gombát, rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót (fagyos állapotban) a hagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot egészben. Ízlés szerint sózzuk, friss őrölt borssal illatosítjuk, készre sütjük.

A csurgatott tésztához a tojást, a lisztet, a sót és a tejet összedolgozzuk, majd vékony sugárban, folyamatosan keverve a forró levesbe csurgatjuk vékony csövű tölcséren. Éppen csak felforraljuk, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

Fehérboros-paradicsomos csirketokány

A kicsontozott csirkecombokat (80 dkg) vágjuk vékony csíkokra. Kevés zsiradékon pirítsunk üvegesre 1 fej összevágott vöröshagymát. Tegyük bele a húscsíkokat és annyi zöldséglevest öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk meg és pároljuk félpuhára. Öntsünk rá 1,5 dl fehérbort és szórjunk rá 3 db kockára vágott paradicsomot. Pároljuk tovább és mielőtt elkészülne szórjunk rá fél csokor aprított petrezselymet. Párolt rizzsel kínáljuk.