2007. február 16.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Nem vihető át a szabadság

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a Mt-nek azt a rendelkezését, amely lehetővé teszi szabadság átvitelét a következő évre.

A szabadsághoz joga van a munkavállalónak, természetesen nem köteles kivenni, egyébként is az évi rendes szabadság mindössze egynegyedével rendelkezik szabadon, a többit elvileg a munkáltató oszthatja be.

Továbbra is lehetőség van arra, hogy a betegségéből felgyógyuló vagy más akadályoztatás (pl. gyed, gyes) megszűnését követően viszszatérő munkavállalók az ismételt munkába állást követő 30 napon belül igénybe vegyék ki nem vett szabadságukat. Amennyiben 2007. március 31-ig elkészül az a munkáltatói szabályozás, ami pontosan meghatározza, hogy milyen indokkal tolhatja el szabadság kiadását a munkáltató, akkor erre továbbra is lesz lehetőség. Új szabályozás hiányában 2008-ra már nem vihető át szabadság.

Megszűnt a 0619 sz. bevallás

A megszüntetésre került bevallás adattartalma a 0701-es bevallásban jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy az éves bevallás benyújtására kötelezett adózók kulturális járulék, rehabilitációs hozzájárulás, innovációs járulék és szakképzési hozzájárulás tekintetében a havi, negyedéves, féléves bevallási kötelezettség alá tartozó kötelezettségeiket a 0701 számú bevallás keretében vallják be. Havi bevallási kötelezettség alá tartozik az építtetőt, kivitelezőt terhelő kulturális járulék. Negyedéves bevallási kötelezettségként jelenik meg a rehabilitációs hozzájárulás I-III. negyedéves, és az innovációs járulék I-II. negyedéves előlege. Féléves előleg kötelezettségként kell szerepeltetni a bevallásban a szakképzési hozzájárulás előlegét.

Magyar (nyelvű) számla külföldön?

A számlázáskor abból kell kiindulnunk, hogy a számlát magyar nyelven kell kiállítani. Lehetőség van azonban arra, hogy a számlában a tartalom megjelenjen egy idegen nyelven is, azért, hogy a külföldi partnert ez a számla tartalmáról megfelelően informálja. Tehát a számla fejléce változatlan, informális oldalról ez a külföldi partnernek is megfelelő.

A megnevezést, az áfá-t, az összesen, vagy fizetendő sorokat viszont már lehet fordítani, és a számlában egy következő sorban idegen nyelven szerepeltetni. Fontos, hogy a sorokhoz tartozó összegeket, csak egyszer szabad szerepeltetni, különben duplázódás történne.