2007. február 16.

Újabb lépés a felnőttkor felé

A Zsoldos szalagavató bálján

A 2007-es év első szalagavató bálját rendezte meg a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola február 9-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

A végzős diákok, a báli ruhás hölgyek és a frakkba öltözött urak teltház előtt táncolták el életük első keringőjét és impozáns, egyedi produkcióval ajándékozták meg családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket. Az ünnepség az ifjúkor egyik legszebb, legboldogabb pillanatát jelezte és örökítette meg, hiszen szorgos tanulás, kitartó munka előzte meg az önfeledt szórakozást és a végzősök számára megismételhetetlen bált. A feltűzött szalag pedig jelezte az egyre inkább közelgő érettségit és szakmunkásvizsgát, azaz a tanulmányok befejezését.

A végzősökhöz elsőként igazgatónőjük, Bugyáné Bakó Veronika szólt, aki beszédében Kolumbusz matrózaihoz hasonlította a diákokat, hiszen ők is olyan reménykeltő boldogságot érezhetnek ma, mint évszázadokkal ezelőtt a hajósok, amikor meglátták a szárazföld körvonalait. Ez is egy kikötő - mondta -, amely azt jelzi, hogy a diákok nemsokára célba érnek. Egy határkő, amely kifejezi a reményeket, a tanulók saját terveit, valamint szüleik aggódó, féltő gondolatait, hogy gyermekeiknek sikerül terveiket és álmaikat megvalósítani, s a tanárok reményeit, hogy jól navigáltak. Az igazgatónő arra buzdította a diákokat, hogy a fennmaradó néhány hónapban szedjék össze erejüket és akaratukat, s csak az előttük álló akadályokra koncentráljanak.

Ezt követően Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a végzősökkel és vendégeikkel. Kiemelte: a szalagavató bál egy határkő, a diákélet olyan állomása, mely lezár és megnyit egy időszakot. Az élet egy olyan szakaszának kezdete, amelyben hasznosítani kell azt a tudást, amelyre az iskola megtanította diákjait. A tárgyi ismereteket, a tanult mesterséget, az emberséget, a hitet, a tartást és a társak megbecsülését. Felhívta a végzősök figyelmét arra, hogy útjuk során át kell majd szállniuk új hajókra, új társakat kell találniuk, és új célokat kell kitűzniük, hiszen a hajósoknak ismerniük kell a helyes irányt, és ki kell tűzniük a megfelelő célt. Közben pedig alkalmazkodni kell a változó világhoz, tudni kell a már meglévő tudásból új irányokat képezni és új célok felé indulni. A polgármester azt kívánta a végzős diákoknak, hogy legyenek jó mesteremberek, mesterei a szakmának, az emberi kapcsolatoknak és az életnek.

A megnyitó után többek között a Seress Formáció, László Csaba és Mikes Anna, valamint a szentesi Capoeira csoport szórakoztatta a közönséget változatos műsorával, de főképp a végzős diákok keringője alapozta meg az önfeledt hangulatot és tette felejthetetlenné az estét.

Cseh-Lakos