2007. február 16.

Nagy az igény jeltolmácsra

A siketek és nagyothallók hátrányosabb helyzetben vannak, mint egyéb fogyatékkal élő sorstársaik. Akadály-mentesítésük a jelnyelven való kommunikálás, de ezt egyelőre kevesen ismerik fel.

Halláskárosodott emberekkel nehéz szót érteni, a legtöbben a velük való találkozáskor nem tudják kezelni a szituációt, s az sem ritka, hogy kinevetik őket, magyarázza Takács Ferencné, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Szentesi Szervezetének titkára. Az a tapasztalata, hogy a hivatalokban nincs, aki ismerné ezt a nyelvet, de a siketeket foglalkoztató munkaadók sem tudnak beszélgetni dolgozóikkal. Előbb-utóbb valószínűleg kötelezően bevezetik oktatását, de addig is, aki rászánja magát, önköltséges alapon kell, hogy ezt megtegye. Szükség lenne Szentesen jeltolmácsra, mindig Szegedről kell hívniuk. Ez egyben munkalehetőség is, hívja fel a figyelmet Takácsné. Az előző két év alapfokú képzései után a középfokú tanfolyam most kezdődött el.

A hallásprobléma lehet betegség következménye, időskori hallóideg-sorvadás, de veleszületett rendellenesség is. Így született a tanfolyamra Vásárhelyről átjáró oktató, az ottani szervezet elnöke, Szlivka Ágnes is. A sugárzóan életvidám, fiatal hölgytől megtudjuk: betegsége úgy derült ki, hogy kicsi korában nem reagált hangokra. Halláskárosodása 80 decibeles, ami már nagyon rossznak számít. Érettségi után fogtechnikusnak tanult, majd Budapesten járt oktatói képzésre, ott sajátította el felsőfokon a jelelést. Szentesen az alapfokú tanfolyamról már ismerős volt a mostani képzés résztvevőinek, akik között vannak pedagógusok, védőnők, fogyatékosokkal dolgozók, de akad, aki kíváncsiságból kezdett bele, az egyik hölgy nagyothalló. Az első alkalommal jó hangulatban szinte észrevétlenül kerültek terítékre a korában tanultak, bár a tanárnővel nem csak jeleléssel lehet szót érteni: kiválóan olvas szájról. A tankönyvük ábrákkal teli "szójegyzék", középfokon 50 órás a képzés. Itt már elvont dolgokkal is foglalkoznak, mint a sport, vagy a politika, az érzelmek és a szexuális élet. Abban mindenki egyetért: a számok tíztől felfelé nagyon nehezen tanulhatóak. "Tollbajelelés" is vár a tanulókra, vagyis az elmutogatott jeleket kell papírra vetni. Sok esetben inkább az utánzásra épül a jelelés, a mimika fontos, mondja Ágnes. Proform, vagyis az életből vett minták pótolják a szókincsükben nem létező kifejezéseket. Talán furcsa, de a mobiltelefon hasznos találmány számukra, mert mint névjegykártyáján Ágnes is feltüntette, így tud SMS-üzeneteket fogadni.

Ha összejön 15 fő, hamarosan újabb alaptanfolyam indulhat, de a Gyergyainé Adamik Róza elnök és Takácsné önkéntes munkájával vezetett szentesi szervezetben támogatások és hivatali ügyek intézése is folyik. 135 taggal rendelkeznek, foglalkozásaikat a Nagyörvény utca 59. alatti klubhelyiségükben tartják. Várják a fiatalokat is soraikba, 90 százalékos utazási kedvezmény van kilátásban számukra.

Kép és szöveg:

Darók József