2007. február 16.

Fejleszteni a Nagyhegyet

Új képviselők a testületben

Sipos Antal (képünkön) 2002 óta a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának külsős tagjaként, 2006 óta pedig a 13-as számú választókerület önkormányzati képviselőjeként, valamint a művelődési és oktatási- és a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának tagjaként vesz részt a testület munkájában és képviseli a választópolgárok érdekeit.

Sipos Antal szívesen vállalta ezt a feladatot, hiszen már fiatal kora óta igyekezett az embereken segíteni, problémáikra megoldást keresni, s a közösségi érdekeket képviselni.

- Már több éve foglalkozom politikával, de hosszú időn keresztül nem jutottam be a testületbe. Az előző ciklusban azonban a Fidesz Magyar Polgári Szövetség tagjaként már a kereskedelmi bizottságban képviselhette a lakosság érdekeit, ma pedig képviselőként. Az bizonyos, hogy bizottsági és testületi tagként hatékonyabban tudom képviselni a választópolgárok érdekeit, mint korábban. Például: az önkormányzatnál többszöri bejelentésemre ma már a Nagyhegyen is jól és szervezetten működik a hóeltakarítás, annak ellenére, hogy sokkal nehezebb ezen a területen ezt a munkát elvégezni.

- Milyen feladatokat kellett ezen kívül teljesíteni?

- Folyamatban van a nagyhegyi szennyvízprogram, amely a sűrűn lakott részek szennyvíz-elvezetését oldja meg. A Nagyhegyen a lakosok hosszú ideje küzdenek a belvízzel, amely a lakóépületek állagát erősen rongálta. Mivel eddig nem volt megoldva a szennyvíz-elvezetés kérdése sem, a talajvízszint ezeken a területeken az átlagosnál több nehézséget okozott.

Probléma az is, hogy sok az üres, beépítetlen telek. Sok fiatal szeretne ebben a körzetben élni, de az építkezés számtalan esetben nehézségekbe ütközik. Az építőanyagok szállítását például több helyen csak más tulajdonosok földjének igénybevételével, fóliasátrak lebontásával lehetne megoldani. A hamarosan elkészülő városrendezési terv azonban javítani fog a helyzeten.

Akadályt jelent az is, hogy építési engedélyt csak akkor ad az illetékes hivatal, ha a telken van vezetékes víz vagy olyan nortonkút, amely bevizsgált, jó minőségű ivóvízzel tudja ellátni a tulajdonost. Ez több százezer forintos terhet jelent egy családnak. Napjainkban is vannak azonban olyan telkek körzetemben, a Nagyhegy városrészben, ahol az ivóvízellátás nincs megoldva. Kannákban, flakonokban hordják a lakosok az ivó- és főzővizet. A körzetembe tartozó Pankotánál olyan rossz a víz minősége, hogy fogyasztásra egyáltalán nem alkalmas, de még mosásra és tisztálkodásra sem.

- Ebben a körzetben azonban nemcsak az építkezések száma csökkent az elmúlt időszakban, hanem egyre több az elhagyatott, műveletlen kert is.

- Így van. Mára a családokat fenntartó kis fóliák szinte teljesen eltűntek, hiszen az embereknek sem a munkája, sem a befektetett tőkéje nem térül meg. Zömében csak olyan kertészetek maradtak még meg, amelyek komoly felszereléssel, nagy területen és fűtött fóliával képesek működni.

- Milyen problémákra kell még a közeljövőben megoldást találni a körzetében?

- Nagyon fontos lenne az utak felújítása, kiszélesítése. Ez a célkitűzés az előző két éves tervben szerepelt, az idén azonban már az előzetes anyagból is kivették. Szép a belváros, mindenki elégedett a városközpont fejlesztésével. Most már azonban a nagyhegyi úthálózattal és közlekedéssel is többet kellene foglalkozni, hiszen a lakosok sok időt tudnának megspórolni, ha az utak minőségét javítanák. A helyi buszok gyakoribb közlekedése pedig anyagilag is kevesebb terhet jelentene az itt élők számára. Ezek mind olyan célkitűzések, melyeket a közeljövőben meg kell valósítanunk, hiszen feladatunk hasonló életkörülményeket teremteni minden szentesi számára.

Cseh-Lakos