2007. február 16.

A kórházakat rangsorolták

Az elmúlt évben második alkalommal szervezte meg a házipatika.com internetes oldal az "Év kórháza" elnevezésű versenyt, melyen az ország összes egészségügyi intézményére szavazhattak az érdeklődők. A nem reprezentatív versenyben a Dr. Bugyi István Kórház a 207. helyezést érte el. Az internetes fórumon felszólaló betegek többsége azonban abszolút elégedetten nyilatkozott az intézmény munkájáról.

Szeptember elejétől december végéig lehetett interneten szavazni az ország 230 egészségügyi intézményére 5 ismérv alapján, melyek között például az orvosi ellátás minősége, a szakszemélyzet és az infrastruktúra szerepelt. A betegek 1-től 5 pontig minősíthették a kórházakat a különböző kategóriákban.

A házipatika.com újszerű kezdeményezésének eredményét januárban hirdették ki, s az első három helyezett intézmény munkáját ajándékkal, egy-egy számítógépes konfigurációval is értékelték a szervezők.

A verseny négy hónapja alatt több százezer látogatója volt az internetes oldalnak, s közel 100 ezer szavazat érkezett be az ország 230 intézményére, ami a 2005-ben leadott 63 ezer szavazathoz képest fokozódó érdeklődést mutat. A betegek szavazataik leadása mellett az egyes kórházakkal kapcsolatos konkrét véleményeiket, tapasztalataikat és érzéseiket is kifejthették az intézmények saját fórumain. A végeredmény alapján első helyen a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete, a másodikon a budapesti Országos Sportegészségügyi Intézet végzett, a harmadik helyet a szintén fővárosi Idegsebészeti Tudományos Intézet szerezte meg.

Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem klinikái mellett a makói kórház (47. hely) érte el a legjobb eredményt, míg a Dr. Bugyi István Kórház csupán a 207. helyen végzett. A betegek itt a legrosszabbnak a kórház infrastruktúráját, a legjobbnak az orvosszakmai ellátást ítélték meg. Az internetes oldal fórumán azonban rengeteg pozitív hozzászólást olvashatunk a városi intézménnyel kapcsolatban. Az is kiderül, hogy a betegek többsége abszolút elégedetten nyilatkozott többek között az orvosi beavatkozásokkal kapcsolatban.

Idén ősszel várhatóan ismét kiírják majd a szavazást, melyet a szervezők szerint többek között az is indokol, hogy így a betegek számára lehetőséget tudnak teremteni véleményeik, tapasztalataik kinyilvánítására.

(Forrás: Rádió Szentes telefonos riportja alapján)