2007. február 9.

Idősek és gyerekek érdekében

A városi közétkeztetésről tárgyaltak

Hornyik László (középen) a szociális bizottság álláspontját ismertetteAz önkormányzat képviselő-testülete január 26-i, idei első közgyűlésének egyik napirendi pontjaként tárgyalta a városi közétkeztetés kérdését, hiszen a jelenlegi főző- és tálalókonyhák nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak és követelményeknek, valamint a vendéglátással és étkeztetéssel foglalkozó szolgáltatókkal szemben támasztott elvárásoknak, így felújításuk és modernizációjuk szükségessé vált.

Napjainkban az önkormányzat a település közétkeztetését 2 főzőkonyhával és 20 tálalókonyhával látja el. A két főzőkonyha egyike a Jövendő utcai, mely 2300 adag ételt készít el az általános- és középiskolás korosztály számára, a másik pedig az 1300 adag kapacitású Szarvasi út 8. szám alatti, ahol az óvodáskorú gyermekek és a szociális ágazat ellátottjainak étkeztetését biztosítják. Az öszszesen napi 3600 adag étel pedig kiszállítással jut el a város 20 tálalókonyhájára.

Szirbik Imre polgármester a napirendi pont tárgyalásának kezdetén hangsúlyozta, hogy az önkormányzat koncepciós ajánlatot vár. Jelenleg nem arról kell dönteni, hogy most vállalkozásba adja vagy nem a helyhatóság a konyhákat, hanem arról, hogy körbenéz a piacon és ajánlatokat vár. A kérdés az, hogy ezek az ajánlatok előnyösebbek lesznek-e annál az összegnél, amelyet a városnak a költségvetési keretből konyhafenntartásként kell biztosítania, illetve amit a beruházás kapcsán be kell invesztálnia, ha továbbra is ebben az intézményi rendszerben kívánja fenntartani a szentesi konyhákat.

Ollai Istvánné független önkormányzati képviselő az idős embereket érintő, gyakorlati kérdést címzett a képviselő-testülethez, hiszen tudomása szerint június 15-én a központi konyha bezár, a dolgozók pedig szabadságra mennek. Ebben az esetben hogyan történik az idős emberek ellátása, hogyan kaphatják meg ebédjüket? - kérdezte. Válaszában Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a konyha, mint teljes kapacitással bíró üzem, a tanév végével valóban bezár, ugyanakkor van olyan folyamatos működése a nyári időszakban is, amely az idősek-, a szociális, illetve a napközis tábor étkeztetését biztosítja.

Hornyik László (MSZP), a szociális bizottság elnöke elmondta, hogy számos kérdés merült fel a témával kapcsolatban, sokra megkapták a választ, közülük azonban egy megválaszolatlan maradt: Meddig van érvényes, az ÁNTSZ által kiadott működési engedélye a központi gyermekélelmezési konyhának?

Dr. Rébeli Szabó Tamás (Fidesz MPSZ) erre válaszként az előtte álló anyagból idézett: A tanulmányban foglaltak szerint az ÁNTSZ által megjelölt végső határidő 2006. november 30. Ezért Szirbik Imre polgármester hangsúlyozta, hogy a határidő ismeretének tükrében még inkább fontos, hogy mérlegeljen és döntsön a képviselő-testület a kérdésben.

Ollai Istvánné szerint a döntés meghozatalában a legfontosabb szempont az hogy közben a gyerekekre, s az öregekre gondoljanak. A független önkormányzati képviselő kérte a polgármestert, hogy mentse meg a konyhát. - Nem költöttünk rá, s ez nagy hiba volt. Azonban, ha mindig csináltattunk volna az épületen valamit, akkor most nem lennénk ebben a helyzetben - jelentette ki. Tehát szerinte ne zárják be, s ne adják ki vállalkozásba.

Majd Hornyik László a szociális bizottság álláspontját ismertette. Elmondta, hogy a bizottság elsősorban érzelmi alapon hozta meg döntését, s egyhangúlag javasolja a konyha felújításának minél hamarabbi elkezdését. A képviselő azonban hangsúlyozta, hogy az egyez-tetések során az ő álláspontja is megváltozott és támogatja a határozati javaslatot, mégpedig azért, mert az önkormányzatnak nincs arra elég pénze, hogy az átalakítást finanszírozza, így a felújítási munkát csak hitelből lehetne elvégezni. A hitelfelvétel pedig ellehetetlenítené a helyhatóságot anyagilag, s ugyanez lenne a helyzet egy gazdasági társaság létrehozása esetében is.

Kozák János (Fidesz MPSZ) a pénzügyi bizottság elnöke felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy az előterjesztésben 300 millió forintos felújítási, újraépítési költség szerepel, az eddig megjelenő anyagok azonban 180-200 milliós összeget említenek. Ezek szerint valamelyik tájékoztatás nem pontos. Tehát kérdéses számára az, hogy a két ár közül melyik a hiteles.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta (Együtt Szentesért Egyesület) a művelődési és oktatási bizottság áll,áspontját ismertette: Ismerve a konyha állapotát, valamint az önkormányzat anyagi helyzetét, a bizottság egyhangúlag a közétkeztetés vállalkozásba adását javasolja, megfelelő garanciákkal.

Ezt követően Szirbik Imre polgármester kijelentette, hogy nem bezárni, nem megszüntetni, hanem fordítva: újjáéleszteni és revitalizálni kell a konyhát. Korszerűsítésre van szükség, hogy hosszú távon szolgálhassa a gyerekek és az idősek érdekeit. Ez a cél, azonban ennek eléréséhez több út vezet, s végig kell gondolni a különböző variációkat, hiszen csak azok elemzése alapján lehet kiválasztani a legjobbat, amely a célt szolgálja, de a közpénzek leghatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi.

Horváth István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület) szerint az önkormányzatnak is jogában állna egy olyan vállalkozást létrehozni, amely ajánlatot tesz, s azt össze kellene vetni a többiekével. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: annak a forintnak, mely a vállalkozó zsebében van ugyanolyannak kell lennie, mint az önkormányzat kezében lévőnek.

Erre Janó Tibor (MSZP) felhívta a képviselők figyelmét, ne higgyék azt, hogy a vállalkozóknak az az érdekük, hogy tönkretegyenek egy intézményt, hanem az, hogy talpon maradjanak, a szentesi embereknek munkát adjanak, s megfelelő minőségben állítsanak elő élelmiszert. Ha pedig két konyha versenyez, akkor a fogyasztó az, aki jól jár.

A testület végül a pályázati kiírás mellett döntött, dr. Demeter Attila érvelését helybenhagyva a közbeszerzési eljárás szabályai szerint ajánlatot kér.