2007. február 2.

Az egészségügy szolgálatában

Dr. Monoki Erzsébet vette át az emlékérmet Fenyves Ernőtől

A Dr. Bugyi István Kórház az elmúlt héten tartotta ünnepi tudományos ülését a kórház ebédlőjében. Az emlékülés névadója, Bugyi István professzor az állandóságot jelképezi a kórház életében. Az ő és a jelenlegi dolgozók munkája az elmúlt években azt a folyamatos minőségbiztosítást testesítette meg, amire a betegek mindig számíthattak.

A kórház főigazgatója, Fenyves Ernő az állandóság és a folyamatos megújulás jegyében nyitotta meg a tudományos ülést. Elmondta, hogy - bár még egy éve sincs, hogy itt dolgozik - a közös munka azt mutatja, érdemes itt dolgozni. Amikor készült az emlékülésre, állandóan visszatért gondolataiban egy Shakespeare idézet: "Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni." Ő nem dicsérni, és nem temetni szeretné az egészségügyet, hanem szolgálni. Az egészségügy szolgálata mellett kell kutatni, és tudományos tevékenységet végezni, bár a lehetőségek korlátozottak. Amikor kihirdették a súlyponti kórházakat, a szentesi rögtön bekerült. Fontos kérdés, hány ággyal, milyen területekkel fog tovább működni a kórház. Konkrét adatok március elején várhatók. A helyi és a vonzáskörzetben élő betegek kiszolgálása a legfontosabb, de közben az egészségügyi gazdálkodási feltételeknek is eleget kell tenniük. Felhívta a figyelmet a közös gondolkodás és cselekvés fontosságára.

- Köszönni jöttem - kezdte Szirbik Imre polgármester. Megköszönni azt a munkát, amelyet az intézmény munkatársai végeznek. Azt a lelkiismeretes és minden pillanatban helytálló tevékenységet, amely a betegekért, a rászoruló emberekért történt akkor is, amikor gondokkal néztek szembe. Ezért maradt a döntést hozók szimpátiája is az intézményé, amikor a kiemelt kórházak közé választották.

A tudományos bizottság minden évben széles palettáról választja ki azt a személyt, aki a Bugyi István-emlékéremre méltó lehet. Titkos szavazás és nyílt érvelés után a bizottság egy nevet tett le a főigazgató asztalára, akinek személyével Fenyves egyetértett. 2007-ben a radiológiai osztály vezetőjének, dr. Monoki Erzsébetnek ítélték oda a díjat. A főorvosnő a Szegedi Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán tanult. 1976-ban Summa Cum Laude minősítésű diplomát kapott. Szegeden kezdett dolgozni, 1981-ben szakvizsgázott. 1983. szeptember 1-jétől dolgozik a szentesi kórház központi röntgen osztályán adjunktusi, 1990-től főorvosi, 1996-tól osztályvezető főorvosi tisztségben. Dr. Monoki Erzsébet a röntgen osztály múltjáról, és a 2006-os év statisztikai adatairól tartott előadást.

Néhány éve Honoris Causa-emlékérmet is adományoz a kórház vezetése, már nem a kórházban dolgozó orvosoknak, akik annak idején sokat tettek Szentesért, és öregbítették a város hírnevét a világban. Az idei év díjazottja dr. Hulin István sebész főorvos, aki technikai okok miatt nem tudott eljönni. 1966-75-ig dolgozott a szentesi kórházban. Először általános sebészeti, majd traumatológiai, később idegsebészeti szakorvosi képesítést szerzett. Szekszárdon dolgozik jelenleg nyugdíjasként a traumatológiai szakrendelésen, és a kórházban gerincsebészeti műtéteket végez.

A 40 év feletti, a 40 év alatti orvos és a szakdolgozói díjat automatikus pontszámítás alapján bárki megkaphatja, aki megfelelő tudományos munkát végez. A 40 év feletti orvos kategóriában díjazott dr. Berki Sándor, a traumatológiai osztály vezető főorvosa lett. A 40 év alattiban a radiológiai osztály orvosa, dr. Bagi Róbert kapta a díjat. Szakdolgozó kategóriában a sebészeti osztály főnővére, Szabics Jánosné kapott díjat.

Az ünnepség második részében következett a tudományos rész: négy előadást hallgathattak meg a meghívottak. Ezután a Bugyi professzor által kedvelt "tudományos marhapörköltet" fogyasztották el.

M. A.