2007. január 19.

Hét éve járja a világot

Egy hónapja lépte át Magyarország határát a világjáró kanadai Jean Béliveau. Hazánkban érte a karácsony, majd Rákóczifalván ünnepelte útjának 40000. kilométerét. Január 11-én érkezett Szentesre, itt Gergely Szilveszter otthonában töltött két éjszakát. Az igazi Forrest Gumpként emlegetett ötvenegy éves férfi 2000. augusztus 18-án, a születésnapján indult el az UNESCO programját "A gyermekek békéjét" hirdetve.

Nem véletlen, hogy Gergely Szilveszter és felesége Zsóka asszony otthonában töltött két éjszakát Jean Béliveau. A most hatvanöt éves asszonyról azért cikkeztünk korábban, mert a Szent Jakab kultusz jegyében tett zarándok utat. Szülei emléke előtt tisztelgett így. Gergely Szilveszterné fia szobájában vetett ágyat a vándornak, főzött, mosott rá. Szilveszter pedig a cserépkályha fűtötte házban, a megrakott asztal mellett kínálta többek között jófajta házi pálinkával, vörösborral. Kisebb baráti társaság fogadta Jeant, kivel vacsora közben beszélgettünk.

- Bár Forrest Gumpként cikkeztek rólam, nem egy magánéleti válság indított a nagy útra. Boldog házasságban éltem, fényreklám-táblák forgalmazásából. Egyszer éreztem, mennem kell. Nyolc hónap alatt rajzolódott ki a fejemben az út, számolgattam a kilométereket. Kiderült, hogy az életem több mint tíz évéről döntöttem. Az indulás előtt három héttel mertem a szándékommal a feleségem elé állni - mesélte Jean.

Amerikában 19000 kilométert tett meg, majd átrepült Afrikába. A keleti parton haladt Egyiptom felé. Portugáliába is repülővel érkezett, s Bécsen keresztül érkezett hazánkba december 19-én.

- Nem fogok az utam során hazalátogatni, ellenben ebben a tíz évben te fogsz meglátogatni - ecseteltem elképzeléseimet a feleségemnek azon az emlékezetes reggeli beszélgetésen.

Rákóczifalván ünnepelte útjának 40000 kilométerét, Abonyból 28 kilométert együtt Zsókával tett meg. Béliveau úgy fogalmazott, hogy a világkörüli évek a pénzen kívüli értékekről szólnak. Arról mesélt, hogy a szeretet mindenütt ugyanolyan. 12000 családtól tanulta ezt meg. Hajlékra, barátokra, szeretetre van szüksége mindenkinek.

- Gondoskodást kaptam, nem a gazdagoktól! - magyarázta Jean az asztalt körül ülőknek. A ruháimat, cipőimet, mosást, hajvágást, repülőjegyet.

Mozambikban hosszú volt a haja, ott gondos fonatokat kapott a helyiektől. Magyarországról Angliában hallott útja során először. Úgy mondták, nagyon vendégszerető nép vagyunk. Addig Gábor Zsazsáról tudta, hogy magyar. A Gergely család otthonában barátaikkal együtt várták Béliveau-t. A hetvenéves Badár Sándor, aki 32 évig volt a Király Albert Természetjáró Egyesület szakosztályvezetője, Varga Attila szenior atléta, és Bozsokiné Barta Edit kertészmérnök, aki most a tolmács szerepét is vállalta.

- Legközelebb márciusban, Isztambulban találkozom a feleségemmel. Az út felén már túl vagyok, most már haza felé indulok. Lassacskán.

A világvándort Gergely Szilveszterné kísérte el az országhatárig.

N. A.