2007. január 12.

Gáz- és távhőtámogatás rendszere

A képviselő-testület december 15-ei ülésén tárgyalta a távhőszolgáltatás díjait.

- Megváltozott a gázártámogatás rendszere, most már nem tömbös, hanem szociális alapú támogatottságról van szó, így cégünk is ugyanolyan áron kapja a lakossági célú gázfelhasználást, mint a közületi célút, azaz 2 ezer 10 forint per gigajoule. Ez 70 százalékos gázáremelést jelentett, így javaslatot kellett tennünk a testület előtt. Mivel jelentős részben termálenergiát is használunk, ezért ezt nem kellett teljes mértékben áthárítani a fogyasztókra. Így közel 32 százalékos emelési javaslatunk volt - tájékoztatta lapunkat Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

S, hogy január 1-jétől gyökeresen megváltozik a gáz- és távhőár támogatás rendszere, lesznek olyan fogyasztók, akik támogatásra szorulnak. Kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. A támogatási öszszeg jövedelemhatártól függ. Elbírálás után - a kérelem jogossága alapján - négy kategóriába sorolják a támogatást.

- A legalacsonyabb támogatási összeget kapó fogyasztók esetében is a jelenlegi hődíjhoz képest kevesebbe fog kerülni a fűtési hődij, mint az áremelési időszakban volt. Ez az alacsony árnak és a támogatás mértékének köszönhető. Becsléseink szerint a távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztók mintegy 80 százaléka jogosult a támogatásra - mondta Döbrőssy Iván.

Kik jogosultak támogatásra? Az a gáz- vagy távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztó és a vele együtt élő személyek, ahol a háztartásban élők egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg a kormányrendeletben meghatározott jogosultsági határt, a 93 ezer 905 forintot.

A havi nettó jövedelmi adatokat az előző három hónap átlaga alapján személyenként, aláírással ellátva kell az igénylőlapra felvezetni. A fogyasztó, valamint háztartásának tagja egyidejűleg csak egy ingatlan tekintetében jogosult támogatásra. A támogatás igénylője lehet az a személy, akinek a nevére a fogyasztási számla szól.

A támogatási igény beadásának határideje 2007. január 8. volt, ők az első támogatást a február havi számlában kaphatják meg. A március 31-ig beadott kérelmek esetében a támogatás január 1-től december 31-ig állapítható meg, ha az egyéb feltételeknek megfelelnek. Névátírás esetén az igény benyújtása és a jogosultság attól az időponttól állapítható meg, amikor a számla az új fogyasztó nevére szól. A 2007. március 31. után beadott igények esetében a jogosultság megállapítása a beadást követő hónaptól lehetséges. A támogatási jogosultságot - a megállapított időszakon belül - nem befolyásolja, ha a család jövedelme nő vagy csökken.

Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár Területi Irodájához kell visszaküldeni és mellékelni az előző havi fogyasztási számla másolatát.

A Szentes város területén távhőszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók az igénylőlap kitöltésében és a fogyasztó változás átvezetésében segítséget kapnak a Szentes Városi Szolgáltató Kft. Szentes, Vásárhelyi út 12. szám alatti irodájában hétfőtől csütörtökig 7-től 16 óráig, pénteken 7-től 12 óráig.

Mint megtudtuk, december második felében több mint ötszázan vették igénybe a cég segítségét. Az ügyvezető elmondta, a decemberi számlán már minden olyan adat rajta van, ami a nyomtatványok kitöltéséhez szükséges. Például: fogyasztási hely kódja (ügyfél-azonosító szám), a szolgáltató számláján vevőkódként szerepel. Amivel nem kell foglalkozni, az a hővételezési helyazonosító, az a szolgáltatónál nincs. Mérőóra-azonosító viszont van.

- Az ügyfél-azonosító kódokat a szolgáltatók már lejelentették a kincstárnak. Aki igényli, ott már azonosítják, hogy valóban nálunk szerepel. Január 9-ét írunk, és még a mai napig nem kaptunk adatokat a kincstártól. A feldolgozás hosszabb időt vesz igénybe. Amennyiben január hónapban megkapjuk a támogatásra jogosultak névsorát, a kincstár által megállapított támogatás mértéke a februári számlában meg fog jelenni. A támogatás csak a hő mennyiségére vonatkozik, az alapdíjra nem. Elképzelhető, lesz olyan, aki akkora támogatást kap, hogy azt két számlán tudjuk csak levonni - válaszolta érdeklődésünkre Döb-rőssy Iván.

A határidőkről: ha valaki március 31-ét követően adja be a kérelmet, mondjuk akkorra változott meg a jövedelmi viszonya, és úgy érzi, most már kaphat támogatást, abban az esetben a támogatás megállapítása csak az igénylés benyújtását követő hónaptól szól. Ott már nincs visszamenőlegesség.

A 2008-as igényléseket várhatóan már október hónapban kipostázza a Magyar Államkincstár.

L. J.