2007. január 5.

Újévi fogadalmak

Hurrá, január! Az újesztendő első munkanapján jókedvvel, vidáman lépek fel az autóbuszra. Korábban is érkezem, nem az utolsó pillanatban, kifulladva, lógó nyelvvel, mint mindig az óévben. Az örökké morcos képű sofőr kedvesen rám mosolyog, egy kicsit ő is csodálkozik a frissességemen; nem baj, gondolja magában, most az egyszer az órámhoz indulunk, te hálátlan utas, bezzeg máskor olyan pontosan érkezel, hogy akár el is csengessem az autóbuszt. De ma!...

Úgy látszik, ma jó napom lesz!

Udvariasan fogadom és viszonzom a jókívánságokat, BUÉK! BUÉK neked is pajtás! BUÉK mindannyiónknak! És parolázunk.

Ma mindenki jókedvű. Vidám. Még a faarcú Kovács is az, aki pedig évek óta fáradtan, nyúzott arccal utazott velünk, most ő is mosolyog, nevet. Hát igen, a faarcú Kovács ebben az évben nyugdíjba megy.

Barátom, a nőtlen ügyvezető hevesen integet. Melléülök. Látom az arcán, hogy nagy elhatározás előtt áll. Virul.

- Tán csak nem jegyezted el magad szilveszterkor a titkárnőddel? - kérdezem csodálkozva.

- Óh, nem - tiltakozik hevesen. - Dehogyis!

Értem. Eljegyzés nem volt, csupáncsak fogadalmat tett, miszerint 2007-ben nem csalja meg a titkárnőjét senkivel. Mert ugyebár az újesztendő küszöbén az ember nagy elhatározásokra képes. Fogadalmat tesz, egészen kicsiket és nagyokat, könnyen teljesíthetőket és teljesíthetetleneket. És természetesen kér. Kér az újévtől, fohászkodik, hogy az újévben így, az újévben úgy, legyen ez, legyen az. Mellesleg a barátom elhatározása nem lep meg. Már nem az első alkalom ez nála. Az a kis szőke bombázó pedig - igaz okkal - nagyon féltékeny!

És a szeplős Csornyay? Ő vajon mit remél az újesztendőtől? Különös egy figura ez az ember. Ő bizonyára a főnökétől szeretne megszabadulni 2007-ben, mivel szerinte az egy nagy disznó. No, de mi ezt valahogyan nem is bánnánk, hiszen akkor a szeplős Csornyaival más egyébről is el lehetne beszélgetni időnként, mintsem a vállalatuknál meglévő tarthatatlan munkahelyi légkörről.

A Szép Éva, no igen, a Szép Éva úgy látszik, elhatározta, hogy ebben az évben férjhez megy. Hogy honnan veszem mindezt? Onnan, hogy az imént nagyon is készségesen fogadta a köszönésemet. Kedvesen rám mosolygott, még bólintott is hozzá. Lehetséges, hogy a Szép Éva egy hűséges férjet vár 2007-től?!

Azért olykor csodálatosan összejönnek a dolgok. Barátom, a nőtlen ügyvezető szerint idén feltétlenül meg kellene nősülnöm.

Lovas József