2007. január 5.

Ünnep és szócsata a 60. évfordulón

A szentesi horgászok, december 17-re hívták össze rendes közgyűlésüket. Csakhogy a város legnagyobb létszámú civilszervezetének tanácskozását ezúttal nem csupán a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület fennállásának 60. évfordulója tette nem mindennapivá, hanem olykor az ott folyó szócsata is. A viták közben döntéseket is hoztak a pecások.

Már a napirendi pontok megszavazása előtt kissé feszültté vált a légkör a horgászok közgyűlésén, a mintegy másfélszáz érdeklődő körében, amikor Szabó Antal az ülés törvényességével kapcsolatos aggályainak adott hangot. Majd Nóbik Imre ezt kiegészítve, arra kérte Füsti Molnár Lajos egyesületi elnököt: ismertesse a tagsággal a közelmúltban lezárult ügyészségi vizsgálat megállapításait, továbbá javasolta a közgyűlés elnapolását és a vezetőség visszahívását is. A jelenlévők többsége azonban a folytatás és az eredeti napirendi pontok mellett döntött.

Az egyesület fennállásának 60. évfordulóját ünneplő közgyűlést így, a néhai névadó alapító fiának, ifj. Gerecz Elemérnek köszöntő levelével kezdték. Füsti Molnár Lajos a részletes, az ügyészségi vizsgálat útmutató, és egyáltalán nem elmarasztaló levelét is ismertetve, az elnöki beszámolója végén kijelentette, soha nem volt magántulajdonú halastava és kikérte magának azt az alaptalan vádaskodást, miszerint ő odahordaná az egyesület halait. De mint elmondta: halrablások valóban előfordultak többször az egyesületi vizeken, legutóbb például a Kurcán találtak három helyen hálós átfeszítést és azokból húsz kilón felüli amurokat és tíz kilón felüli pontyokat is kiszabadítottak.

Nagy zúgolódást váltott ki a zsúfolásig telt terem hallgatóságából, illetve az előtérbe szorultak tucatjaiból, amikor Gömöri Árpád a horgászrend változtatásának megtárgyalása kapcsán azt firtatta: eladhatja-e a horgász jogszerűen a kifogott halat. Majd Mucsi Lajos azt vezette le higgadtan az egyéni számításai alapján, ha a "húshorgászok" továbbra is teret kapnak, a hobbiból pecázóknak már nem marad hal az egyesület vizein. Pro és kontra, az olykor indulatos vélemények után, a jelenlévők úgy döntöttek: az elvihető halmennyiségen nem változtatnak, ellenben a fogási naplóban a jövőben már nem engedélyezetett a javítás.

A területi engedély 2007-es árának meghatározásánál nem fogadta el a tagság, hogy a tavakra, illetve a Kurcára külön kelljen fizetni. Így az egyesület valamennyi vizére, az új horgászévben 16 ezer, míg a közgyűlés döntése értelmében 2008-ban, 18 ezer forintért lehet majd engedélyt váltani.

A Kurcára állandó vízszintet követelő, illetve a tagság szabad vélemény nyilvánítását szorgalmazó hozzászólásokat követően, Baranyi László gazdasági felelős a beszámolójában kiemelte: az egyesület a több mint 18 milliós éves költségvetéséből, 10 millió 600 ezer forintot költött halvásárlásra. Nehéz István ifjúsági felelős a beszámolója végén arra hívta fel a figyelmet: februártól minden csütörtök délután fél 3-tól horgásziskolát indít az egyesület Ady Endre utcai székházában. Dögei Sándor, a versenyszakosztály titkára az idei sikeres eredmények ismertetése után szólt a jövő évi terveikről, melyben egyebek mellett két nemzetközi verseny megszervezését is szorgalmazzák.

Révész János