<<< Vissza

A Hungerit éve

2006. december 22.

Ismét eredményes évet zárt a Hungerit Zrt. A javuló tendencia immár harmadik éve folyamatos. Ez azt jelenti, hogy a társaság idén 31 milliárd forintot meghaladó árbevételt teljesít. Tovább javult az eredményesség, várhatóan 1,4 milliárd körüli adózatlan eredményről adhatnak számot zárszámadáskor. Ezt közel azonos menynyiségű, 43-44 ezer tonna áru levágásával és feldolgozásával érte el a cég, döntően a szentesi központi telephelyen.

Korda János gazdasági igazgató itt említi meg a külső egységek közül a Vámos-pércsen lévő kacsasütő üzemet, majd hozzáteszi: természetesen a többi társ cég, leányvállalat is hozzájárult ahhoz, hogy pozitív eredménynyel zárnak. Annak ellenére, hogy a madárinfluenza közvetlenül érintette a céget, hiszen abban a körzetben tombolt, ahol a termelői bázis jelentős része megtalálható, sikerült úrrá lenni a helyzeten, minden tekintetben kezelni tudták annak negatív hatásait. Olyannyira, hogy az említett adatok a tervezettet is meghaladják.

Az eredményben a nyári kedvező árfolyam-alakulás is szerepet kapott. Terveinkben 250-260 forintos árfolyammal kalkuláltunk, ezzel szemben márciustól mostanáig e fölött alakult az euró átváltási ára, a csúcson elértük a 280 forintot is.

Ami a gyártást illeti, a panírozott termék idén is tovább erősödött (Szentesen mindig is zászlóvivő volt), több héten át még bérgyártatást is végeztettek, oly mértékben sikerült a kapacitásokat lekötni, illetve a piacokat bővíteni. A tovább feldolgozott panírozott termék piaci növekedésén túl javultak a pozíciók a vörösáru sonka területén. A párizsi virsli értékesítést elsősorban nem a kiugró ár jellemezte, hanem a növekvő mennyisége, a területet sikerült stabilizálni és megindítani egy fejlődést.

Az elért eredmény nagy pilléreként említi a gazdasági igazgató a víziszárnyas, azon belül is a kövéráru-, és májtermelést, valamint a bennük rejlő lehetőségek kihasználását. Ma már nemcsak libában, hanem kacsában is meghatározó mennyiséget állítanak elő. Libában Magyarországon 50 százalék fölötti a részesedésük, a közel 1 millió előállításra került hízott liba Európai mértékben is jelentős és tekintélyes helyet biztosít a Hungerit Zrt. számára. Jól alakultak a piacok, jól sikerült felkészülni az évre, úgy, hogy növelték a letelepített napos állatot. A termelés közel egyharmadát kitevő pecsenyekacsa értékesítésénél a korábban elért jó árakat tartani tudták. A megtermelt, illetve levágásra kerülő több mint hatmillió körüli pecsenyekacsának egyharmadát - elsősorban német és angol relációban - magasan feldolgozott formában, filézett sült kacsaként értékesítik.

- A felsorolt külső tényezők mellett vélhetően a hozzáadott emberi teljesítménynek is javulni, konszolidálódni, stabilizálódni kellett - szögezi le a gazdasági igazgató. - Kikényszeríttették ezt a cégen belüli munkaszervezési, - ösztönzési eszközök, elemek, de úgy gondolom, valahol a dolgozók is elkezdtek azonosulni a gondolattal, hogy ha a cégnek jól megy, akkor nekik is több juthat. A stabilitáson túl mára képessé vált a cég arra, hogy anyagi elismerésben is előrelépjen. Az év során nem csak a kötelező minimálbéremelést léptük meg, hanem májusban először a fizikai dolgozók, a szalag mellett dolgozók körében volt egy 7 százalék körüli bérfejlesztés, aztán az eredmények tükrében már az adminisztratív, középvezetői körben is emeltünk. Az általános béremelésen túl színesítettük az elismerések körét. A mozgó bért (fizikaiaknál eléri a havi 17 ezer forintot) és az étkezési jegyet egy 85 ezer forintot kitevő úgynevezett éves hűségpénz-juttatással egészítettük ki. A minőségi munkavégzést és a cég iránti elkötelezettséget szeretnénk ezzel is ösztönözni.

Az eredmények alakulását látva a részvénytársaság vezetése úgy döntött, hogy valamennyi dolgozó plusz félhavi juttatásban részesül.

A részvénytársaságnál két szakszervezet is működik. Vezetőik, Péliné Gábor Zsuzsa és Krausz Jánosné elégedettek lehetnek az esztendővel, hiszen a dolgozók jelentős kedvezményeket kaptak. Krauszné a már elmondottakon túl említést tesz a karácsonyi csomagról, amellyel kapcsolatban Magyar József vezérigazgató megjegyezte: Azok az emberek, akik ezt a nehéz hónapot végigdolgozzák, megérdemlik. Év elejétől 4 ezer forintos étkezési hozzájárulást fizetett a cég, most azt visszamenőlegesen megemelte 500 forinttal. Az év végi rendezvényen kiváló dolgozói elismeréseket, vezérigazgatói dicséreteket adnak át, előbbivel egy havi, utóbbival kétheti fizetés jár.

Lovas József


<<< Vissza