XXXVII. évfolyam 47. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ezredszinten, önálló zászlóalj
 

2006. november 24.


Havril András és Szabó István a sajtótájékoztatón

A Magyar Honvédség átalakítása jövő év január 1-jétől elkezdődik. Mennyiben érinti az átalakulás a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárt? A kérdésre állománygyűlésen válaszolt Havril András vezérezredes Szentesen. Majd azt követően a helyi média képviselőit tájékoztatta erről. A Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnöke a sajtótájékoztatón többször is kihangsúlyozta: nem a dandár fölszámolásáról van szó.


Bővebben


 

Nyertek a Valdorral
 A Hungerit két terméke újdonság-díjas

2006. november 24.


Magyar József vezérigazgató, Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő
Dr. Gráf József mezőgazdasági miniszterrel (jobbról) a Foodapest megnyitóján.

Két termékével is újdonságdíjat nyert a Hungerit Zrt. a Foodapesten. A kétévente a fővárosban megrendezett, rangos élelmiszer és ital-szakkiállításra a szentesi baromfifeldolgozó vállalat négy termékcsaláddal és két önálló termékkel nevezett. Ezek közül a készresütött, panírozott Valdor rántott csirkemájat és a Valdor "Pácra fel" termékcsaládot, kínai, illetve gyrosz szósszal ízesített friss csirkemellet jutalmazták újdonság díjjal. Az elismerést november 15-én a Hungexpo EU-központjában adta át a bírálóbizottság elnöke, Hernádi Zoltán. A Foodapestre már forgalomban lévő termékekkel lehetett nevezni, így a most díjazott termékek is már megvásárolhatók a szaküzletekben. A Foodapest szakmai programjait a héten rendezték, minden nap képviseltette magát a Hungerit is munkatársaival. Vidovics Ferenc felvétele november 21-én készült a hivatalos megnyitón.


 

Öcsi balja, az Úr jobbja
 

2006. november 24.


Mikor Puskás Öcsi halálának hírét vettem, az volt az első gondolatom: hátha most létrejő valamilyen nemzeti egyetértés a magyar társadalomban. És hogy ennek létrejöttére van is december 9-ig három hét, még inkább növeli bennem a reményt.

Múlt héten arról mertem nyíltan álmodozni: hátha létezik kegyelemi idő, mert talán ott, ahol a sorsok intéződnek, megsajnálják a szegény, zavarodott magyar népet. S, mivel tele lett a légkör Puskás Öcsi bal lábának dicséretével, az én gondolataimban nagyon előre tolakodott a következő zsoltárvers: "Jamin Jahve ószah chajil." (Zsolt. 118, 16) "Az Úr jobbja győzelmet szerzett." S, ugye megbocsátja a kedves olvasó, hogy egy öreg pap, aki Isten írott igéjének szolgálatára szentelte életét, már attól is "visszafiatalodik" egy kissé, ha az ige hatékonyságát véli tetten érni.


Bővebben


 

Városépítő polgármester
 Százötven éve született dr. Mátéffy Ferenc (I.)

2006. november 24.


Dr. Mátéffy Ferenc

"Keveseknek adatik meg a szerencse, hogy polgártársai fejükül választják és magas hivatalukat köznépszerűségben töltsék be - mondja a római klasszikus -, mert mindannyian emberek vagyunk, és a bölcső és koporsó közötti arasznyi lét a küzdelmek ideje, s a közszereplő embert küzdelmei szinte minden esetben érdekek összeütközésének középpontjába állítja. S mégis, bár éppen a legutóbbi éveknek voltak súlyos küzdelmei idehaza, dr. Mátéffy Ferenc azok közé a kevesek közé tartozik, akik köznépszerűségben töltik be magas hivatalukat. Amikor jött, elfajult közéleti küzdelmek színtere volt Szentes. Ő a közjó és a közbékesség jelszavával foglalta el hivatalát, s vissza tudta állítani az anynyira óhajtott közbékességet, s polgármesteri működése során a legkényesebb helyzetekben is át tudta vezetni közügyeink hajóját a béke csöndes vizeire. Az a tizenöt év, amióta dr. Mátéffy Ferenc ül Szentes város polgármesteri székében, a város történetének külön fejezete, amelyet joggal nevezhetünk az alkotások és a városias fejlődés korának...". A Szentesi Lap 1917. október 14-én megjelent számában ezekkel a mondatokkal méltatta Mátéffy polgármester addigi működését. A kortársi értékelés nem túloz, hisz az utólagos megítélés szerint is Mátéffy Ferenc polgármesterségének időszaka a megvalósult közalkotások tekintetében párját ritkítja Szentes történetében. Születésének 150 éves évfordulója alkalmat ad arra, hogy felidézzük életútját, és számba vegyük a működése idején létesült, városunk arculatát maradandóan meghatározó alkotásokat.


Bővebben


 

Búcsú Suhajda Erzsébettől
 

2006. november 24.


2003 nyarán csengett a telefonom: - Drága Gyermekem! Ugye nem felejtettétek el, hogy idén lesz a 35 éves találkozónk?! Most még utoljára segítek megszervezni, de a későbbiekben már egyedül kell boldogulnotok! - szólt a jól ismert érces, barátságosan évődő hang. Nem kellett bemutatkoznia; drága egykori általános iskolai osztályfőnöknőnk, Suhajda Erzsike volt. (Nem Erzsike "néni", hisz már 30 évvel korábban megitta velünk a kollektív pertut, amire 18-19 éves nagykamaszként nagyon büszkék voltunk.)


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. november 24.


Előrebocsátom, nem szívesen írom le az alábbi sorokat. De megszólíttattam, hát válaszolnom kell. Igaz, nem ilyen formában akartam tisztázni a dolgokat. Nem magamat, a lapot védem. Mert hát sok mindent átéltem már a szakmában, nehéz és kellemetlen helyzetek váltottak könnyebb és szép feladatokra a pályán, mégis ki kell, hogy mondjam, az ilyetén való kényszerű magyarázkodás nem kenyerem. A legfájóbb az egészben az illető személye, s az, ahogyan a szó szoros értemében beárult sok ember előtt.


Bővebben


 

Ha megérint a zene, a tánc
 

2006. november 24.


A Zöldág minden nyáron megrendezi népi játék táborát. Fotó: Vidovics

"Minden gyermeknek úgy kellene táncolnia saját népe táncait, ahogyan anyanyelvét beszéli." (Keszler Mária néprajzkutató)

Tízéves a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület. Hankó Györgyné tanítónő, az egyesület elnöke kétszer tíz esztendőt is mondhat magáénak, amióta néptánccal, népi játékokkal foglalkozik. A Deák Ferenc Általános Iskolában kezdte, majd a mai Klauzál Gábor Általános Iskolában folytatta. Az 1984-ben megalakult néptáncszakkör egészen '96-ig működött, 15-20 gyerek látogatta, a foglalkozásokat.


Bővebben


 

Hazajárnak a Hazavárba
 Kreatív hobbi, nem csak művészeknek

2006. november 24.


A Tóth házaspár közös hobbija a Hazavár.

Van egy üzlet, pontosabban immár kettő, ahol nem feltétlenül várják el, hogy a vevő vásárlási szándékkal térjen be, úgyis vissza fog térni. A Hazavár-üzletekben nem csak karácsony közeledtével uralkodik meghitt hangulat: itt az otthon melege a vonzerő, a saját kezűleg készített ajándék pedig - benne az egyéniségünkkel - a legszebb, vallja a két üzletvezető, a Tóth házaspár, akiknek a közös hobbi a munkájuk.


Bővebben


 

Lelkipásztori évek
 

2006. november 24.


Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a dicsőség - így hangzik dr. Imre Ernő nyugalmazott református lelkipásztor, esperes nemrég megjelent írásának a címe, melynek bemutatóját november 16-án rendezték meg a városi könyvtárban.


Bővebben


 

A Yin és a Yang egyensúlya
 

2006. november 24.


A hagyományos kínai orvoslás úgy tartja, hogy az emberiség szerves része egy nagyobb egésznek, a világegyetemnek. Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, amelyek az összes természeti folyamatokat irányítják. A kínai orvoslás a test nedveinek, energiáinak áramlásáról, mint folyókról, csatornákról beszél. A test állapotait, a hideg, a meleg, a szárazság és a nedvesség természeti fogalmaival írja le. Az egészség pedig a harmonikus és kiegyensúlyozott belső környezet fenntartásától függ. Az egyensúlyt pedig a Yin és Yang fogalmaival írják le. A Yin és a Yang két dinamikus erő, amelyeknek együttes működéséből származik minden, ami csak létrejön a világegyetemben. Ha a Yin és a Yang egyensúlya felbomlik, betegségek keletkeznek a szervezetben.


Bővebben


 

Betörések
 

2006. november 24.


Három gépkocsit törtek fel néhány nap alatt városunkban az elmúlt héten. Egy Villogó utcai járműből női válltáskát és mobiltelefont, a Vajda telepről az autóból szintén mobilt, a Lakos Imre utcában parkoló Volkswagenből forgalmit és egyéb iratokat vittek magukkal a tolvajok.

A Koszta utcában parkoló motorkerékpár kosarából fényképezőgép, újság és kesztyű tűnt el néhány pillanat alatt.

Loptak egy helyi szakközépiskola öltözőjéből is. Innen mobiltelefon tűnt el 43 ezer forint értékben. Az egyik általános iskola belső udvarát is tolvaj látogatta. A bűnöző egy lezárt Cruiser típusú kerékpárt "kötött el", 50 ezer forint kárt okozva a tulajdonosnak.

November 19-én a nappali órákban a Vécsey Károly utcában lévő lakóházban járt illetéktelen, innen 240 ezer forint tűnt el. Szintén ezen a napon történt, hogy a Veres Péter utcában a lakásbetörők 850 ezer forint értékben raboltak készpénzt és arany ékszert. Ugyancsak ebben az utcában, egy másik házból is tűnt el ékszer 400 ezer forint értékben.

18-ra virradóra az egyik lapistói kft. öltözőjéből lopott pénzt egy tolvaj. Az elkövetőt később elfogták a nyomozók. Ugyanennek a napnak a reggelére derült ki az is, hogy Szegváron az egyik kocsma játékgépét törte fel valaki.

Rézhulladékot loptak egy kiséri melléképületből. Az áru értéke mintegy 100 ezer forint.

November 16-án, az esti sötétség beállta után a fábiánsebestyéni úton, mintegy 2 km-re Szentestől egy kivilágítatlan kerékpáros haladt Fábiánsebestyén felé. A kerékpáros mögött érkező jármű vezetője a szemből érkező autó fényszórója miatt féktávolságon belül észlelte a kerékpárost, akit a fékezés ellenére elgázolt. A kerékpárt vezető személy a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

H. V.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. november 24.


  • Tótkomlósi-kolbászos rétes
  • Dubarry pulykamell


Bővebben


 

Ez szenzációs volt, lányok!
 

2006. november 24.


Molnár Anett (középen) három góllal járult hozzá a sikerhez.

Nagyszerű mérkőzésen, a szentesi női vízilabda legszebb napjait idéző játékkal diadalmaskodott a Hungerit-Top Cop Security Szentesi VK a bajnok és európai Szuper kupa győztes Domino-Honvéd gárdája ellen az elmúlt szombaton.


Bővebben


 

Vereség szoros mérkőzésen
 

2006. november 24.


Az NB II-es Szentesi Kinizsi férfi kézilabda csapata legutóbbi mérkőzésén az alábbi összeállításban Bondár-Döme, Bőr, Nagy, Jártas R., Pólya, Berta, cserék: Sipos, Kajla, Kósa, Farsang, Virágos, Bakó, Miklós (kapus), edző Szaszkó Norbert látta vendégül Törökszentmiklós gárdáját. A hazai siker elmaradt, egy szoros összecsapáson 27-26-ra nyert a vendég Szolnok megyei csapat. A Mérkőzés után Szaszkó Norbert edző így értékelt: - Nagyszerű öszszecsapás volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a vendégek végig szorosan ragadtak a hazaiakra. Az eredmény alakulását vélhetően befolyásolhatta, döntetlennél egy perccel a mérkőzés vége előtt, a hazaiak ellen megítélt büntető. A vereség nem ezen múlt, hanem mint oly sokszor már a játék vége előtt kiütköző rutintalanság. Többen szurkolhatnának a csapatnak, hiszen a közönség támogatása plussz játékost jelent.


 

Becséről Szentesre
 

2006. november 24.


Nyáron került a Legrand-Szentesi VK vízilabda csapatához a szerb származású, 18 esztendős Alekszandar Acsimov (képünkön). Hogy a szurkolók is jobban megismerjék a bal kezes játékost, íme egy villám kérdezz-felelek.

- Honnan került Szentesre, a Legrandhoz?

- Korábban a Becse csapatának a tagja voltam, velük számos edzőmérkőzésen szerepeltem itt, Szentesen. Berki András, a Legrand vezetőedzője hívott meg próbajátékra, amin megfeleltem, majd aláírtam az egy éves szerződésemet a Szenteshez.

- Miért választotta városunk csapatát?

- A becsei csapat szétesett, a szponzorok nem támogatták tovább a vízilabdát, a játékosok szétszéledtek. A magyart ráadásul erősebb bajnokságnak tartom, mint a szerbet, örülök, hogy itt játszhatok, ami a fejlődésem szempontjából sem mellékes.

- Hol lakik és mivel telnek a mindennapjai?

- A Kertvárosban az egyik tízemeletes házban, néhány csapattársammal. Délelőtt, délután edzem, az időm többi részét otthon töltöm.

- Mit vár önmagától és a Legrand-Szentesi VK-tól ebben a szezonban?

- Remélem, hogy a 7-10. hely valamelyikére oda tud érni fiatal csapatunk. Egy-két év múlva még erősebbek lehetünk, ehhez azonban még sokat kell dolgoznunk együtt. Szerződésem egy esztendőre szól, szeretném, ha meg lennének elégedve velem a vezetők, ez esetben szívesen lennék továbbra is a klub játékosa.

H. V.


Bővebben


 

Továbbra is elsők
 NB I-es női futsal

2006. november 24.


A Szentesi Futsal Club női együttese Hurton-Baksa, Bacsa, Kiss E.-Milovanovics, csere: Heidt, Csonka, Kiss Á., Üveges összeállításban fogadta az Írisz Gödöllő csapatát. A Tóth Antal által irányított szentesi nők a mérkőzés 6. percében szereztek vezetést, egy hazai támadásnál a menteni próbáló vendég védőkről Baksa elé pattant a labda, s ő nem hibázott, 1-0 ide. A 15. percben vendég pontrúgás 1-1, 17. perc Kiss E. egyéni szólója után bead, érkezik Bacsa 2-1 ide. Fél perccel később hibázik a hazai védelem a vendégek egyenlítenek, 2-2. 18. perc: kezezés miatt büntetőhöz jutnak a hazaiak, de kihagyják. Az első félidő döntetlennel zárul.

Szünet után góllal kezdenek a gödöllőiek, egy távoli lövésnél, a hazai kapus árnyékra megy 3-2 oda. A 10. percben egy hazai támadás végén beadás, melybe Üveges beleért, máris 3-3. 14. perc: egy korszerű Heidt-Bacsa összjáték után beadás érkezik Baksa 4-3, ide. Egy perccel a mérkőzés vége előtt egyenlítenek a vendégek, 4-4. Ezzel a döntetlennel 16 pontja van a Szentesi Futsal Clubnak, s továbbra is a tabella élén áll. A jelenlegi állás: 1. Szentesi Futsal Club 16 pont, 2. Veszta Bp. 15 (5 mérkőzésből), 3. Tolna 15, 4. Írisz Gödöllő 13, 5. Miskolc 9, 6. Universum Bp. 8 (4 pont levonva), 7. Tatabánya, 8. Salgótarján 0, 9. Dévaványa 0.

(dvz)


 

Világkupa
 Hetedikek Bécsben

2006. november 24.


A múlt hét végén rendezték meg Bécsben a standard táncok világkupáját. Az európai országok képviseletében megjelent párosok között a szentesi László Csaba Szögi Szilvia kettős a 7. helyet szerezte meg. Ugyanazzal a mezőnnyel rendezték meg a nemzetközi nyílt standard bajnokságot, ahol a Szilver TSE táncosai az ötödik helyen végeztek.
(Forrás: Rádió Szentes)



 

Magasabb osztályban
 

2006. november 24.


Az idén az OB III. osztályú csapatbajnokságon bajnoki címet szerzett a Szentesi Kinizsi SZTE férfi teniszcsapata, s ezzel feljutott a II. osztályba.
A csapat nagyon erős, kiegyensúlyozott mezőnyben egyenletes teljesítményével végzett az 1. helyen a 2. helyezett Gyula, a 3. helyezett Csongrád, és további négy riválisa előtt.

Az előző évek dobogós helyezései alapján remélhető volt, hogy idén a bajnoki címet is sikerülhet megszerezniük. A bajnokcsapat a 14 mérkőzéséből 11-et megnyerve utasította maga mögé az ellenfeleit.

A szerény lehetőségekkel rendelkező csapat, minden tagja elismerést érdemlő teljesítménnyel járult hozzá a sikerhez.


 

Madarakról
 

2006. november 24.


A Király István Kertbarátkör foglalkozásán dr. Bod Péter ornitológus tart előadást Madarak a kertben címmel. A kertbarátok november 27-én, hétfőn 18 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban találkoznak.


 

Családi események
 

2006. november 24.


Született: Bliznák Zsoltnak és Páger Máriának (Munkás u. 15.) Luca Hanna, Dósai-Molnár Csabának és Zsigmond Ecaterinának (Horváth telep 6.) Nikoletta, Gut László Istvánnak és Bubori Rózsának (Deák F. u. 136.) Csenge, Molnár Norbert Vilmosnak és Szente Andreának (Schweidel u. 1/A) Csanád, Fodor Péternek és Gyánti Mónikának (Derzsi K. u. 40.) Alex, Debreczeni-Kiss Zoltánnak és Kovács Katalinnak (Csongrád, Erzsébet u. 14.) Anett nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Pataki István Ferenc (Drahos u. 13.), Vetró Ferenc (Juhász Gy. u. 30.), Monori Jenő (Bocskai u. 27.), Csikós Erzsébet (Berek, Tanya 41/B), Mészáros György (Apponyi tér I. ép.), Márkus Józsefné Horváth Mária (Lapistó, Tanya 47/A), Vida János (Bercsényi u. 92.), Lévai-Tót György (Csongrád, Tanya 619.), Kerepesi Gyuláné Kallai Mária (Csongrád, Tanya 1546.).


 Vissza a legfrissebb számokhoz