<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. november 17.

Fokhagyma-krémleves

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 fej fokhagyma, 3 dl zöldségleves, 1,5 dl tejszín, 2 zsemle, fél dl olaj, őrölt bors, só.

Elkészítése: Az olvasztott vajban futtassuk meg a lisztet, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Öntsük fel a zöldséglevessel és forraljuk fel. A tejszínt öntsük egy bögrébe, keverjünk hozzá egy kevés forró levest, ezzel sűrítsük be. Sózzuk, borsozzuk és amikor felforrt turmixoljuk össze. A zsömlét vágjuk kisebb kockákra és pirítsuk meg az olajban. Tálaláskor a tányérba mert forró leves tetejére szórjuk a pirított zsemlekockákat.

Töltött borjúpecsenye

Hozzávalók: 1 kg borjúszegy, 20 dkg darált borjúhús, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 4 tojás, 10 dkg sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 3 szelet kenyérbél, 10 dkg reszelt sajt, 2,5 dl zöldségleves, 1,5 dl tej, 4 dkg vaj, só, bors, majoranna.

Elkészítése: A kenyérbelet tejbe beáztatjuk, a répát felkarikázzuk, a babot feldaraboljuk, majd a zöldségeket a borsóval lobogó, sós vízben pár percig főzzük. A darált húst kevés vajon megpirítjuk, összekeverjük a zöldségekkel, a zúzott fokhagymával, a majorannával, a tojásokkal, a kinyomkodott kenyérbéllel. Sózzuk, borsozzuk, majd a mélyen bevágott borjúszegybe töltjük. Hústűvel összetűzzük. Egy lábasba helyezzük, ráöntjük a langyos levest, felforraljuk és fedő nélkül több órán keresztül főzzük. Amikor puhára főtt, kiveszszük és alufóliába tekerve kihűtjük a pecsenyét. Párolt rizst kínálunk hozzá. Szeletelni csak fogyasztás előtt érdemes!


<<< Vissza