<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. november 17.

Vásározó kereskedő

Az Európai Unió más tagállamában kitelepüléses vásárlási értékesítést végző adóalanynak (pl. népművészeti cikkek ), aki alkalmi jelleggel értékesít ott magánszemély vevőknek, a forgalmi adózás szempontjából a következőkre kell figyelemmel lenni.

A jogharmonizált szabályozás szerint, az a vásározó kereskedő aki ilyen tevékenységet végez megalapozza a másik tagállamban is a forgalmi adó alanyiságot, és szükségessé teszi az ottani adóalanykénti bejelentkezést. Természetesen a legjobb megkérdezni az adott tagország adóhatóságát. Ha a másik tagállamban nem engedik az adóalanykénti bejelentkezést, akkor az adott termékre érvényes belföldi adómértékkel kell az áfát megfizetni.

A másik tagállamban történő értékesítés viszont a magyar áfa szempontjából külföldön teljesítettnek minősül. Ha az értékesítés magánszemélyeknek történik, pl. utcán így a fordított adózásról nem lehetséges, azt a magyar áfa törvény szerinti bizonylatolásnak sem kell követni. A más tagállamban megszerzett bevétel után további belföldi áfa fizetéssel nem kell számolni.

A más tagállamban kifizetett, az ottani tartózkodás során felmerült ottani áfa viszszaigénylésére speciális szabályok alapján van lehetőség.

Ha a másik tagállamban adóalanyként regisztrálják és a szabályok alapján ottani adóalanynak minősül a vásározó kereskedő, akkor Magyarországon adómentes levonási joggal rendelkezik, amennyiben a másik tagállamban ezután Közösségen belüli beszerzés címén adófizetési kötelezettsége keletkezik Az ottani értékesítés pedig az ottani adómértékkel adóköteles, és az ott érvényes bizonylatolási kötelezettséget kell teljesíteni. Az ottani adóalanyként megszerzett bevétel után Magyarországon áfa fizetési kötelezettséggel ne keletkezik ebben az esetben tartózkodással összefüggően felmerült ottani áfát az ottani szabályozásnak megfelelően lehet érvényesíteni. Ebben az esetben, kötelező a közösségi adószám kiváltására.

Ingatlan bérbeadás

Ha a jövedelem az egymillió forintot meghaladja, a bevétel egésze után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a hozzájárulás-fizetési felső határig. A bérleti szerződés megkötésekor a szerződés alapján már előre meg lehet állapítani, hogy az éves jövedelem meghaladja-e az egymillió forintot. A kifizetőnek már a tárgyévi első kifizetéskor le kell vonnia az egészségügyi hozzájárulást a bérleti díjból, ha az a tárgyévben - figyelembe véve a többi kifizetőtől vagy magánszemélyektől származó bérleti díjak összegét is - meghaladja az egymillió forintot. A bérbeadó nyilatkozik a kifizetőnek arról, hogy a több kifizetőtől és/vagy magánszemélytől is származó ingatlan bérbeadásból keletkező jövedelme a naptári évben meghaladja az egymillió forintot.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
06-(30)-680-48-17 telefonon
vagy az info@otthonok.hu
e-mail címen.
Internetes csoportmunka
kezelő rendszerek.


<<< Vissza