<<< Vissza

Testvérvárosok népdalhídján

2006. november 17.

November 10-én a kis-zombori határátlépés után nem sokkal örömmel pillantotta meg a "Dombravita - Újszentes" városjelző táblát az a kis gyermekcsoport, akik a meghívásos nemzetközi VII. Újszentesi Euro-régiós Népdalvetélkedőre igyekeztek.

Városunk iskoláit a Deák Ferenc és a Petőfi Sándor Általános Iskola népdalszerető tanulói képviselték. Balázs Dorina, Nagy Gyöngyi 7., Pető József 5. osztályos deákos tanulók Vajdáné Balogh Ida tanárnő vezetésével vettek részt a versenyen, míg Mészáros Dorottya és Tánczos Bettina 5. osztályos petőfis kisdiákok Kis-Rácz Antalné kíséretében indultak útnak.

Újszentesen a város polgármestere, Szilágyi Géza fogadta a csoportot, majd családoknál szálltak meg a vendégek. Másnap vette kezdetét a nagy megmérettetés. A verseny 3 korcsoportban zajlott: alsó, felső tagozatosok és felnőtt kategóriában. Utóbbiban Dömsödi Teréz képviselte városunkat. A szombati rendezvényen közel 50 versenyző mutatta be tudását két fordulóban. Délelőtt és délután egy-egy népdalcsokrot hallhattak a megjelentek a versenyzőktől. A legkisebbek főleg gyermekdalokat szólaltattak meg őszinte, bájos gyermeki hangon, míg a nagyobbak ajkain már csodálatos díszítésű, ritkán hallható ősi stílusú népdalok is felcsendültek. A neves szakemberekből álló zsűrinek igen nehéz dolga volt az értékeléskor, hiszen minden válogatás és előadásmód értékes, szép volt. A hangulatot az is fokozta, hogy a szereplők népviseletben jelent meg, így a hallgatóság számos csodálatosan szép eredeti ruhában is gyönyörködhetett. Dénes Ildikó tanárnő versenyszervező házigazdaként kiválóan oldotta a szereplők feszültségét, hiszen kedves, segítőkész konferálása, a közönség énekeltetése igazán családiassá tette az egész napot.

A második forduló után délután került sor az értékelésre, ahol minden versenyző és felkészítő tanár a helyi Tulipán Nótakör CD-jét és köszönetnyilvánító emléklapját kapta. A kategóriák első 3. helyezett versenyzőit díjazták, valamint az össze kategóriából 3 tanuló kapott dicsérő oklevelet tárgyjutalommal. Balázs Dorina (Deák Ferenc Ált. Isk.) a felső tagozatosok népes csoportjában 1. helyezést ért el, míg Mészáros Dorottya (Petőfi Sándor Ált. Isk.) teljesítményét dicsérő oklevéllel jutalmazta a zsűri. A fergeteges gálán a díjazottak léptek fel, valamint neves citera- és néptánccsoportok tették felejthetetlenné a napot. Ezt követte a katolikus parókián még a zsűritagokkal és felkészítő nevelőkkel való közös szakmai megbeszélés, melyen többször is szóba került, hogy a népdalok továbbéltetése, megismertetése az utódokkal mindannyiunk feladata, és ezek a gyöngyszemek a két település között olyan hidat képeznek, melyen "csak" végig kell mennünk.

Vasárnap, bár esős, morózus volt az idő, de vendéglátóink temesvári városnézéssel kedveskedtek a kis csapatnak. A feledhetetlen napok után késő este élményekkel gazdagon érkezett meg a cseppet sem fáradt lelkes kis társaság Szentesre.

Kis-Rácz Antalné
v. munkaközösség-vez.


<<< Vissza