<<< Vissza

Jubilál a sportcsarnok

2006. november 17.

A 2006-os esztendő a tízéves jubileumok éve - kezdte mondandóját Takács László, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok igazgatója. És sorolja. '96. november 8-án adták át a sportcsarnokot, az év december 3-án nyerte el város a Nemzeti Sport Városa kitüntető címet, idén tizedszer rendezték meg Csongráddal összefogva a g-átfutást és tíz éve működik a Zöldág Mozgássport Egyesület.

Az egész egy tornaterem-építési akcióval indult. A város sikerrel pályázott négy középiskola közös építésű tornatermére. Ami távlatokban gondolkodva egy sportcsarnok körvonalait jelezte. Így központi támogatással elkészült az intézmény, amely a középiskolák testnevelési gondjait hivatott megoldani. Mindamellett mód nyílt arra, hogy délutánonként lehetőséget adjon a város teremsportjainak művelésére. A kiinduló ötlet ez volt, s későbbiek folytán valódi tartalommal töltődött meg az elképzelés. Délelőttönként a Boros Sámuel Szakközépiskola, a Horváth Mihály Gimnázium, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképző használta délelőttönként testnevelési órákra, délután pedig a diák- és az egyesületi sport kezdte el a munkát.

Hogy mit jelentett mindez szakmai téren? Az igazgató így fogalmaz:

- Új sportágak honosodtak meg a városban. Akkor még futsalról nem igen beszélhettünk, azóta vert gyökeret a magyar sportban, ezen a téren nálunk a hölgyek jártak az élen, ha jól tudom háromszoros magyar bajnokok, aztán a fiúk is kedvet kaptak hozzá, ma már az első osztályú bajnokságban szerepelnek. Lehetne folytatni a kosárlabdával, működik a kézilabda, a kisebb teremigényű sportágak közül az asztalitenisz, a cselgáncs, azaz a ca-puera, a karate, az aerobik. Helyt adunk különböző kiemelt versenyeknek, rendezvényeknek, hiszen több funkciója van a csarnoknak.

Takács László említést tesz olyan nagyságrendű rendezvényekről, mint a Szentes Expo, vagy a már nemzetközi eseménynek számító karate Európa-bajnokság, vagy a televízió kíváncsiságát is felhívó boxgála. És már nagyon várja a 2007-ben megrendezendő Kick-box Európa-bajnokságot. A sportcsarnok több éve ad helyet a Standard Magyar Bajnokságnak, melyen örülhetünk a szentesi táncosok sikereinek. Jó néhány szabadidős sportrendezvény is hagyományossá vált az intézményben, egy részük saját szervezésként jegyzett, úgy, mint a 23 órás egészségnap, vagy a városi Hungerit Kupa teremlabdarúgó bajnokságok, amelyre már 32 csapat nevezett! A téli időszakban közkedvelt a palánkos labdarúgótorna. Jövőre már 8. alkalommal rendezik meg az Aerobik Open-t, a március 15-éhez kötődő sportnap közkedvelt lett mára.

- Összességében elmondható: a nehezedő körülmények ellenére igyekszünk helyt állni és azokat az igényeket kielégíteni, ami elvárásként fogalmazódik meg a sportcsarnok felé. Örömmel jegyzem meg, hogy ma már kezd beivódni a köztudatba a nevünk, s egyre kevesebben tévesztik össze a Papp László Sportaréna névadójával.

Takács Lászlónak sok munkája fekszik a pályázatban (a polgármesteri hivatalban dolgozott az idő tájt), a sportcsarnok munkájában. Mint mondja:

1972 óta a sportban valami módon mindig előfordultam. Testnevelőként, hol szakfelügyelőként, diáksportvezetőként. Örömmel végeztem a munkát, örömmel csinálom ma is. Itt, a sportcsarnoknál megtaláltam azt a munkahelyet, ahol tulajdonképpen azt csinálhatom, amit szeretek.
- A cím alapvetően azokat az önkormányzatokat jutalmazta, akik kiemelt figyelmet fordítanak a sport iránt. Nagyon fontos volt az eredményesség, köszönet azon sportegyesületeknek, akik legalább egy lépést tettek a sportért Szentesen, hiszen ez az ösz-szsportolói társadalomnak a dicsősége, hogy idekerülhetett a cím, a másik pedig az önkormányzat tevékenysége, hogy lehetőségéhez képest megfelelő összegeket szánt a város sportjára. Sokan megcsodálják a sportcsarnokot most is, szép, ez köszönhető elődömnek, Cseuz Lászlónak. Mi megpróbáltuk folytatni azokat a hagyományokat, magyarul: vigyázzuk állagmegóvásában, hogy minél tovább szolgálja a sportolni vágyók igényét. Sokan járnak ide, hetente átlagban közel hatszáz ember fordul meg nálunk. Labdarúgó tornák idején ennek a többszöröse.

És hát az ünnepi program, hiszen a tízéves jubileumot illik megünnepelni. Mint hallottuk, sportdélutánnal készülnek, összevonva a nemzeti sportváros megünneplésével. Előreláthatóan kiemelt, magas színvonalú mérkőzésekkel szórakoztatják a jelenlévőket. November 24-én, pénteken délelőtt 10 órától a Magyar Honvédség válogatottja játszik a Legrand MetalCom csapatával barátságos mérkőzést. Másnap, szombaton délután 1 órától a vásárhelyi Narancs Kézilabda Sportegyesület a Makó csapatával játszik, a két NB I-es csapat mérkőzése kemény, jó csatát ígér. A mérkőzésnek helyi érdekeltsége is van, hiszen a szentesi illetőségű Fekete Ági a Makóban játszik. A vásárhelyiek meg hetente kétszer nálunk tartják az edzéseiket. A meccs után Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő mond beszédet, emlékezik meg a két évfordulóról. Azt követően a Szentesi Kosárlabda Klub és a Bácskatopolyai Kosárlabda Klub csapatai között láthatunk egy meccset. A vendégek elsőligásak a szerb bajnokságban, jól fel kell tehát kötni a fehérneműt a szentesi fiúknak, még egy kis erősítési lehetőséget is kaptak. Utána lesz egy kispályás labdarúgó-mérkőzés, az MTK öregfiúk és a szentesi öregfiúk csapatai között. Ami remek csemege lesz. Befejezésképpen egy nemzetközi teremlabdarúgó mérkőzésre kerül sor, a Legrand MetalCom csapat játszik a román Craiova elsőligás csapattal. Közben - a feszültségek oldására - a helyi Kelet Lányai Hastáncegyesület hölgyei tartanak bemutatót.

Lovas József


<<< Vissza