<<< Vissza

Kiemeltek között a kórház

2006. november 17.

A kórház sürgősségi tömbje.

A városban keringő híresztelések közepette talán sok szentesi ember számára meglepetést okozott a sajtóban megjelent cikk, amely az ország kórházainak besorolását taglalta. Mint ismeretes, a Dr. Bugyi István Kórház az ország 48 kiemelt egészségügyi intézményei között szerepel.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő két dologra utal a kiemelésnél. Mint mondja, a szentesi kórháznak minden problémája ellenére nagyon jó hírneve van a magyar egészségügyben. És ez a jó hír hosszú évek alatt alapozódott meg. A város első embere nem is fukarkodik a dicsérettel, kimondja: "köszönet a kórház valamennyi munkatársának, hogy minden gazdasági nehézség ellenére is személyes példájával, szakmai felkészültségével ezt a hírnevet megőrizte és fokozta".

Szirbik Imre szerint a másik már földrajzi szituációra vezethető vissza. Már ha azt a koncepciót nézzük, amely a magyar egészségügy mostani átalakítását tartalmazza. A polgármester így fogalmaz:

- Szentes ebből a szempontból meghatározott ponton van, nagyon sokszor szóba került, hogy a négy megyeközpont, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Békéscsaba gyűrű kellős közepén terül el, tehát azt jelenti, hogy Szentes nélkül ebbe a térségbe egy vákuum keletkezne. Persze bárki hozzá teheti, hogy ebben a térségben ott van Hódmezővásárhely, Orosháza is, ahol kórház működik. Nos, ezek a pillanatok azok, ahol már a lobbik játszanak közre, hogy az azonos esélyűek közül hogyan lehet kiemelkedni. De ismétlem, ezt a lobbit nem lehetett volna sikerre vinni anélkül, hogy a szentesi kórház, a szentesi egészségügy munkatársai ne olyan színvonalú munkát végezzenek, amely nem felel meg a magyar egészségügy elvárásainak.

- Arra a híresztelésre, hogy a szentesi kórházat bezárják, csattanós válasz a mostani lista - folytatja a polgármester. - Azonban azzal a ténnyel is szembe kell nézni, hogy ez a lista nem azt tartalmazza, hogy a benne szereplő kórházak megmaradnak, a többi meg bezár. A magyar egészségügy intézményes struktúráját két szintre tervezi a kormányzat. Vannak a kiemelt intézmények, ez a listán szereplő 48, de hadd tegyem hozzá, ez egy munkaközi anyag, a végső döntés még nem született meg, az még a kormány előtt sem volt. A listán nem szereplő intézményekre sem mondatott ki a halálos ítélet, úgynevezett regionális egyeztető fórum előtt alakítják ki azt az egészségügyi struktúrát, amely alapján ezek az intézmények működnek.

De azt is látni kell, hogy ebben a struktúrában a szentesi kórháznak 90 ággyal kevesebb lesz, így a polgármester. Véleménye szerint ez különösebb tragédiát nem okoz majd, mivel az egészségügy fejlesztése az úgynevezett intenzív ellátása bővítésének irányába mozdul el. A struktúraátalakítás nemcsak az ágyszámok átalakítását jelenti, hanem a járó betegellátás fejlesztését is, azt az irányt, hogy a betegségeket lehetőleg járó betegellátás keretében gyógyítják. A beteget nem kell kiemelni abból a környezetéből, amelyben él, mert az számára előnyös. Sajnos sok olyan beteg van, akinek a kórházi ellátás a szociális támogatását is jelenti, ezért az aktív ágyakat ápolási ágyakká kell átalakítani, ahol elsősorban nem az alapbetegség indokolja a kórházi ellátást, hanem az úgynevezett szociális segítés, amelyet a beteg ember otthonába nem tud megkapni.

Szirbik Imre még hozzátette: nyugaton a távolság nem méterben, hanem időben mérődik, azt nézik, a következő kórház hány percre van. Természetesen ez út kérdése is. A beteget ellátják, hogy szállítható legyen, mentőautóval, vagy mentőhelikopterrel. Ez utóbbira várnak Szentesen. A polgármester szerint két héten belül döntés születhet ebben az ügyben.

L. J.


<<< Vissza