<<< Vissza

Mozi a puttonyban
A felújítás alatt is vetítenek

2006. november 10.

 
Egy hónapja kezdődött az Őze Lajos Filmszínház külső-belső felújítása, és még nagyjából egy hónapig tart a tervek szerint, de közben a szentesiek kedvükre mozizhatnak.

A jelenlegi munkálatok egy hosszabb távú program részeként zajlanak, árulta el érdeklődésünkre Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója, aki emlékeztetett a hangtechnika tavalyi korszerűsítésére. A két vetítőgépre felszerelték azt az új hangrendszert, mely képes a világ összes filmjének hangsávját leolvasni. Emellett a korábbi székeket kicserélték kétszáz kényelmesebb ülőhelyre. Az igazgatótól megtudtuk: eddig mintegy négy és fél millió forint volt a felújítások költsége, ebből három milliót a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától nyertek, a fennmaradó részt a város önkormányzata adta. A látványos munka pedig csak most kezdődött, pontosabban október első felében. Szintén a minisztériumhoz benyújtott nyertes városi pályázatból valósulhat meg a felújításnak ez az üteme, ötmilliós támogatással, 1, 7 milliós önrésszel. A munka három elemből áll, az elsőben a homlokzat utcai és udvari teljes felújítása, és a nyílászárók cseréje (egységes üvegezése) készül el. A mozilátogatók és a sétálóutcán elhaladók is észrevehették, hogy a külső homlokzat festése a napokban fejeződött be. Aztán hozzálátnak a mozi belső képének feljavításához, a helyiségek elavult mozaikjainak kicseréléséhez. A mozgáskorlátozottak részére akadály-mentesített mellékhelyiséggel is bővül a mozi a harmadik ütemben, azon a részen, ahol most az iroda található. Ez 2010-től egyébként is kötelező, mondja az igazgató. Ígéri, a felújítások alatt is folyamatosan üzemel a filmszínház, nem szeretné, ha csak pár napra is be kellene szüntetni a vetítéseket. A munkák előrehaladtával a mostani nagyajtós kijáratot nevezik ki bejáratnak. A ruhatár helyén egy barátságos kis sarkot, fotelekkel képzelt el Kruzslicz Pál.

A tervek szerint december elejére, Mikulásra át is adhatják a nézőknek a megújult, szép mozit. Akkor rövid ünnepség, ingyenes vetítés keretében mutatják be a létesítményt, afféle Mikulás-ajándékként a hűséges moziba járóknak. Kruzslicz bízik abban, hogy idén is elérik a tavalyi tizenhat ezres nézőszámot. Azt mondja, megbecsülik a nézőket, a város áldoz a mozijára. A jegyárak nem változnak, viszont többet is viszszahoznak a már vetített sikerfilmekből. E hónapban hat magyar film (köztük a Szabadság, szerelem) is látható, részben mert a mozi ART-besorolású, s külön támogatja is a filmes szakma a hazai művek vetítését, de azért is, mert a közönség vevő ezekre az alkotásokra.

D. J.


<<< Vissza