<<< Vissza

Szüreti bálban
Csökkenteni az előítéleteket

2006. november 3.

 

Kiállítás a lakók munkáiból.

A Pszichiátriai Ápoló Otthon idén is megrendezte hagyományos szüreti bálját a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményről az intézmény igazgatójával, Bolyánné Szamosközi Gabriellával beszélgettem.

- Október 25-én megyei szintű rendezvényünk volt a művelődési házban, szüreti bált rendeztünk. A műsorban részt vettek a Mátéffy utcai óvodások, a Swivel tánccsoport, a Hold lányai hastánccsoport, valamint az intézmény lakói és dolgozói is készültek több műsorszámmal. Minden évben megrendezzük a szüreti bált, de az idén meghívtuk a megyei a vezetőket, társintézményeket, a városi intézmények vezetőit, és az intézményből nyugdíjba vonultakat. A Sima Ferenc utcai intézményben zenés bált rendeztünk lakóinknak és meghívott ven-dégeinknek. Körülbelül 120 fő vett részt rendezvényün-kön. Közel két hónapja készültünk már erre az eseményre. Tudva levő, hogy a pszichiátriai betegek időnként nehezen motiválhatóak, fel kell készülni váratlan eseményekre is, előfordul, hogy az utolsó pillanatban visszamondják a szerepet. A kollégák nagy munkát fektettek a felkészülésbe és színvonalas előadást sikerült összeállítaniuk.

A Móriczban kiállítással egybekötött vásárt is rendeztünk, melyen lakóink által készített termékeket kínáltuk eladásra. Legsikeresebb ezek közül a szociális foglalkoztatás keretében gyártott pamut zokni volt.

- A városban tartott rendezvényeinkkel célunk a pszichiátriai betegekkel szembeni előítéletesség csökkentése a lakosság körében. Megmutathatják magukat a lakóink, és láthatják az egészséges emberek, hogy nem kell tőlük félni, kulturáltan tudnak viselkedni, képesek szerepeket megtanulni, dolgozni. Nagyfokú előítéletesség érezhető lakóinkkal szemben, és ahhoz, hogy ők is teljesebb életet tudjanak élni, nyitnunk kell a lakosság felé.

Jó hangulat alakult ki a bálon.

Idén két pályázatot nyújtott be az intézmény. Az egyiket munka-rehabilitációs foglalkoztatásra, így a szakminisztérium által hétmillió forint öszszegre sikeresen pályáztak, zoknikötő gépeket vásároltak. A lakók rendszeres foglalkoztatás keretében a zokni előállítás elő- és utómunkálatait végzik, a gépek üzemeltetésére pedig egy tartós munkanélküli személyt alkalmaznak. Címzett támogatásra is pályáztak: egy új, 150 férőhelyes intézményre, mivel jelenlegi épületük egyes részei romos állapotban vannak, és nem alkalmasak a felújításra.

Sikeres pályázat esetén egyrészt jelenlegi lakóik életkörülményei javulhatnak, másrészt a megyében hiányzó új szolgáltatást is szeretnének nyújtani az intézményben: szenvedélybeteg-ellátást, a pszichiátriai betegek átmeneti ellátását, és egy antiszociális részleget, ahová a nagyon súlyos esetek kerülnének. A város biztosítja a területet az új intézmény létrehozására.

Majzik Andrea


<<< Vissza