<<< Vissza

Míg élnek, zenélnek

2006. szeptember 29.

 

A Republic fergeteges koncertet adott a Térfesztiválon Fotó: Vidovics

Közérzeti és lírai dalaik egyaránt meghódították a slágerlistákat. Tudnak vadócok, nyersek, szókimondók lenni, de nem csak társadalmi problémákra érzékenyek, a szívhez is képesek szólni. Összesített lemezeladásuk túllépte az egymilliót. Ez a Republic együttes dióhéjban. Énekesük, Bódi László (Cipő) szentesi koncertjük előtt nyilatkozott a helyi média munkatársainak, s kiderült: nem harap a bácsi.

A rendszerváltás körüli idők tipikus hazai terméke volt a Republic 1990-ben. A szólásszabadságot kihasználó együttes eddigi 16 esztendejéről Bódi László azt gondolja, az egészben az a legérdekesebb, hogy a mai napig jó csinálni, sőt egyre jobb.

Most készülő albumuk sorrendben már a 19. (a két koncertlemezzel a 21.), s az énekes szerint semmilyen változást nem jelent az eddigiekhez képest. - Azt, hogy mennyire sikerült, az dönti el, hogy majd a koncertprogramba hány dal kerül be róla, s hogy mennyire szeretjük otthon hallgatni. Ezt sokszor megtesszük, praktikus okokból is. Amennyi eddig elkészült belőle, elég érdekes és szórakoztató számunkra.

Főleg meghívásokra zenélnek az évnek ezen szakában, saját rendezésű koncertjeiket az év végére szokták tartogatni, s a január és a február jelenti számukra a szabadságot, árulta el Cipő.

Rendszeresen fellépnek határon túli magyarság előtt is, de a szentesi koncert előtti napon, szeptember 15-én a Felvidéken tartott koncertjüket a kialakult politikai viszonyok is érdekessé tették. - Az az érdekes, hogy amióta jönnek ezek a hírek, mi nagyon sokat voltunk kint, így hozta a sors. Egyik koncerten sem, de a határon sem történt semmi furcsa. Nagyon sokan voltak a legutóbbi koncerten, jól is sikerült, - kommentálta Cipő.

Egy nemrégiben véget ért internetes szavazáson a 67-es út című Republic-dal az első tízben végzett.

- Az együttesnek biztos, hogy az egyik legsikerültebb dala, azon kívül azt gondolom, hogy hülyeség ilyen szavazásokat csinálni. Nagyon sok dalnak ott lett volna a helye - véleményezte az énekes.

A Szállj el, kismadár szintén egy emblematikus Republic-sláger, melyet a születése óta eltelt tizenegy év kissé elkoptatott, ám elnyűhetetlen. - Hirtelen felindulásból született karácsonyt megelőző este, s szinte végleges formájában került ki néhány nap alatt, - emlékezett vissza az énekes. - Hogy mit jelentett akkor? Indulatból született. Tele van indulattal, bár mindenki egy ártatlan kis dalocskának gondolja. Akkor még nem tudtuk, mi lesz belőle. Akik felületesen ismerik a zenekart, a Republic-kal azonosítják.

Cipő elárulta: a "kismadarat" pihentették vagy másfél évig, mostanában újra elővették, ahogy más nótákat is, az ilyesmi jót tesz nekik is, a számoknak is. Élvezik a régi dalaikat, szinte csak azokból válogatnak. - Tavaly egy nagy megbeszélésen mindenki megjelölte, mit játszana szívesen, általában 14 dal jött ki. Ez nem enged túl nagy mozgásteret, a koncerteken huszonvalahány hangzik el, s kétszáz dalból kell kiválasztani azt a másik tizenötöt.

S hogy lesz-e újabb 16 éve az együttesnek? - Itt csak az a kérdés, élünk-e még, - mosolyog Cipő. - Ez esetben lesz Republic, csak nem tudjuk, mennyire aktívan. Nálunk a kezdetek óta nem volt szünet.

Darók József


<<< Vissza