<<< Vissza

Többgenerációs nyári egyetem

2006. augusztus 4.

 
A nyolcadik alkalommal rendezett Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem múlt héten átívelő programjai jórészt Csongrádon zajlottak, de szerephez jutott a szentesi Hegedűs László Helyőrségi Klub és egy Ukrajnába, Beregszászra tett utazás.

Túri Andrea, a programfelelős már nem a helyőrségi klub vezetője, de a "Tiszti klubból" indult nyári egyetem máig szíve csücske maradt.

- Tíz éve született az ötlet, szükségességét az hozta, hogy az ország akkor még a NATO-integráció és az Európai Uniós csatlakozás előtt állt, - mondja Túri Andrea, aki 1996-ban került kapcsolatba a Magyar Atlanti Tanáccsal (MAT), s annak keretében ismerkedett az euroatlanti gondolatisággal. - Egy konferencián támadt az ötlet, hogy jó lenne létrehozni egy nyári egyetemet, mert úgy gondolom, a magyar közművelődési palettát ez is színesíti. Itt nem csak tanulni lehet, hanem kikapcsolódni, barátságokat kötni, remek közösségeket kovácsolni. Így kezdtük el a szervezést Tóth Zsigmond kollégámmal, s több támogatót is sikerült megnyerni. A nyári egyetem értéket képvisel és teremt rohanó világunkban, ahol az értékeltolódás a jellemző. Kohéziós erőt képvisel az ifjúság és az előttük járó generációk között.

Ez igaz az idei rendezvényre is, ahol a legidősebb hallgató 75 éves, a legfiatalabb 17 éves volt. Húsz városból érkeztek egyetemi hallgatók, közművelődési szakemberek, pedagógusok, hivatásos katonák, civil szervezetek delegáltjai, állandó létszámban negyven bentlakásos hallgató. Az itt megszerzett diplomát elég széles körben lehet hasznosítani, lévén akkreditált képzés, így a 30 órás tematikát diploma megerősítéshez, illetve vannak olyan egyetemek és főiskolai karok, ahol pontokat ér.

Most a Bartók Béla-emlékévhez kapcsolódva szervezték a programokat, s eljutottak a Kárpátaljai Magyar Főiskolára is, ahol dr. Orosz Ildikó főiskolai elnök kalauzolta őket. Zömében Csongrádon zajlottak előadások, Szentesen katasztrófavédelmi előadást hallgathattak meg Csomós Mátyás ezredestől, emellett a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár árvízvédelmi gyakorlatát is megnézték, a bemutatót ezúton is köszönik.

A kulturális minisztérium 2009-ig akkreditálta a nyári egyetemet, így természetesen jövőre is folytatódik.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége volt az egyik első támogatójuk. Alelnöke, Szele-kovszky Ernő a tíz éve létrejött szerveződésről azt mondja, a Honvédelmi Minisztérium törekvéseit közvetítik a társadalomnak, köztük a NATO-és az EU-tagság előnyeinek, hátrányainak bemutatását is felvállalták akkortájt. Sok eseményt rendeznek, közülük kiemelkedik a nyári egyetem, melyben például aktuális gazdasági, honvédelmi, környezetvédelmi, vagy egyéni szociálpszichológiai kérdéseket dolgoztak fel.

Dr. Deák Péter a MAT alelnöke előadást, fórumokat is tartott, s a veszély-és válságelemző szakember megszólalásai arra irányultak: ahhoz hogy kiküszöbölhetőek legyenek a világban a ma már nem csak katonai veszélyek, az a társadalom, a gondolkodók felelőssége. Ezért a katonai és civil rendezvény ilyen összefonódását sem tartja furcsának:

- Csupán fegyverrel elintézni dolgokat nem lehet, - hangsúlyozta. Egyre inkább a polgári természetű, a gyökereket felszámoló válságkezelésre szorul a hadsereg is.

Az Európai Unióban ez a katonai, rendőr és civil együttműködési forma (MPC) már létezik.

D J.


<<< Vissza