<<< Vissza

Nem lesz vízkorlátozás
Hosszú, forró nyár?

2006. augusztus 4.

Ikládi András műszaki vezető

A kánikula próbára teszi az embereket, de a termőföldek is igénylik a locsolást. A Szentesi Víz-és Csatornamű Kft.-nél arról érdeklődtünk, van-e elegendő víz, és milyen a társaság jelene és jövője? Ikládi András műszaki vezető szerint víztermelés vonatkozásában ez a nyár nem tekinthető kiugrónak.

- A kánikula az esős első félévet kompenzálja, - fogalmaz. - Június közepétől magasabb volt a víztermelésünk a szokásosnál, de az előző időszak miatt árbevétel szempontjából ugyanott tartunk, mint az elmúlt években. A kapacitásunk körülbelül 13 ezer köbméter naponta, pillanatnyilag hatezer körüli a termelésünk, tehát vízkorlátozásra semmiképpen nem kell számítani. A vízminőség is megfelelő a kánikula ellenére.

A kft. 1994-es alapítása óta (a Csongrád Megyei Víz-és Csatornamű Vállalat felszámolását követően) voltak sikereik, de nehézségeik is, mondja Ikládi András. A kezdet kezdetén két csatorna-csőtörés jelentett komoly kiadást, a több mint tízmillió forintos költség finanszírozásában segítségükre sietett az önkormányzat, mely az alapításkor kivásárolta, s szolgáltatási szerződést kötött a kft.-vel. A működésük során képződik minimális nyereség is, ezt a helyhatóság jóváhagyásával fejlesztésekre visszaforgathatják. Minden évben végeznek vízvezeték-építést és rekonstrukciókat. Tavaly a Hajnal és a Kispaté utcát, ebben az évben a Kiss Bálint és a Nagy Ferenc utcát, jelenleg a Vörösmarty utcai munkálatokat végzi a társaság.

Ikládi András a beruházások között említi, hogy 1995 óta folyamatosan alakították ki a víz-és szennyvízüzemelési rendszerük URH-alapú folyamatirányítását.

Ennek köszönhetően a víztermelést percre pontosan követheti a diszpécser a telephelyen, így baj esetén azonnal közbe tudnak avatkozni. Tavaly vásároltak a régi gépjármű helyett egy új Multicart. Ami pedig jelenleg is zajlik, az a városi csatornaprogram, bár alapvetően nem a társaság fejlesztése, hanem lakossági és állami támogatással jött létre. Mindenestre mintegy 120 kilométer vezeték építését jelenti, kiegészülve még a Nagyhegy sűrűbben lakott részeivel, újabb 5 km-rel. A munka túlnyomó része már befejeződött, az év végéig, 2007 elejéig a város négy öblözetében a csatornaépítés véget ér, a nagyhegyi városrész pedig jövő év folyamán kerül kivitelezésre.

Az idáig megépült mintegy 3800-ból 2700 bekötés valósult meg, egyébként a Nagyheggyel együtt összesen 5500 tulajdont érint a beruházás. A rákötések felülvizsgálata, engedélyezése, majd a házi vezeték megépítése után átvették a csatornarendszert, ez adminisztrációs szempontból is nagy munkát jelentett a kft. dolgozóinak. Ikládi András elmondta: a műszaki átadástól számított fél év a türelmi idő, ezt túllépve - ahol biztosítva van a bekötés lehetősége, mégsem történik meg - talajterhelési díj-fizetési kötelezettség alá esik a fogyasztó. Erről a Szentesi Csatornamű Társulat, mely az egyik társberuházója a polgármesteri hivatallal a programnak, értesíti, vagy már értesítette a tulajdonosokat.

A kft. alapvetően a vízszolgáltatást biztosítja, 81 a jelenlegi dolgozók száma. Egy részük a víz-és szennyvíz hibaelhárítását, és építési munkákat végez. Ezen kívül van egy szennyvízágazat, akik a Berek felé található városszéli telepen dolgoznak, valamint az átemelő-rendszert egy külön csapat felügyeli, takarítja, hibáit elhárítja. A Csongrádi úti telephelyen végzik a vízdíjszámlázást és a társaság könyvvitelét.

Létszámban nem várható bővítés, ezzel a munkatársi gárdával megfelelően tudnak üzemeltetni. Beruházás azért lesz, folytatják a vízrekonstrukciós munkákat, de az elöregedett gépjárművek cseréjét is tervezik. Szükségessé vált egy új szennyvíztelep indítása is, szeretnék 2008-ban vagy 2009-ben. A jelenlegi telep még a régi, az úgynevezett biológiai csepegtetőtestes technológiával rendelkezik, amelyből az országban már nagyon kevés üzemel. Bár határérték közelében képes tisztítani, viszont 2004-től bevezették a vízterhelési díjat, mely 2009-ig lépcsőzetesen növekszik, s elérheti a 80-90 millió forintot is. Ezt realizálni csak a szennyvízdíjban tudnák, így az új, nagyobb hatásfokkal tisztító szennyvíztelep kompenzálhatná a költségeket.

Darók József


<<< Vissza