<<< Vissza

Farkasok focitábora

2006. július 28.

Augusztusban ünnepli első születésnapját a Szentesi Farkasok Utánpótlás SE együttese. Bejegyzett sportegyesületként első alkalommal június 27-től július 9-ig focitábort szerveztek. Az ott végzett munkáról Janiga László elnökkel beszélgettem.

Fekete Sándor és én már évek óta vezetünk focisulit. Mint egyesület valóban először szerveztünk tábort. A csapatnál, az eltelt két hétben segített még ifjabb Janiga László és Mucsi Attila.

A munkánknak van-e értelme? - kérdezte az elnök bevezető mondataiban, s meg is válaszolta:

- Van. A gyerekek komoly terhelést kaptak a tábor ideje alatt, nemcsak fizikálisan, hanem szellemileg is. Rengeteget rajzoltunk s magyaráztuk, hogy mit hogyan kell csinálni. Hogyan kell helyezkedni, technikai gyakorlatokat mutattunk nekik. Az első héten kimondottan labdarúgó gyakorlatok voltak. Azért is hasznos a tábor, mert a gyerekek nálunk vannak, nem az utcán lógnak, nem a játékgépekbe dobálják a pénzt. Nálunk szervezett formában felügyeletet kapnak, edzést végeznek. Mindenhova együtt mentünk, pl. megnéztük a tűzoltóság munkáját, technikai felszerelésüket, láttuk élesben a kivonulásukat.

- Az eltelt két hét csak a fociról szólt, vagy volt egyéb más játék is?


- Csak az első hét volt foci. A második héten már lazább dolgok voltak, délutáni program a strand volt. A vízben is nehéz fizikai megterhelést kaptak, játékos formában. Volt még lábtengó, röplabda, homokfoci.

- Egy ilyen focitáborban feltűnhet-e tehetséges gyerek?


- Ilyen fiatalkorban még nem lehet megmondani kiből válik jó focista. Sok tehetséges gyerek van itt Szentesen, csak különböző okok miatt nem tudunk komoly formában versenyezni, egyik-másik egyesület hozzáállása miatt. Ha összejönne egy egységes klub, akkor országos szinten is versenyképes volna a Kurca-parti csapat.

- Szerepeltek az előkészítő bajnokságban. Milyen helyezést értek el és mennyire elégedett a gyerekekkel?

- Hetedikek lettünk, reálisnak tartom. Ha azt mondom, hogy egy évet dolgoztunk akkor viszont előbb is végezhettünk volna. Végigment úgy a bajnokság, hogy egy győzelem, egy vereség döntetlen nélkül. A védelmünk átjáróház, azon kívül egyéni hibák is voltak. Ha komolyabban vennék a srácok akkor jobb eredményt is el tudnának érni. Igazából nem tudom, mi az oka, hogy nem így gondolkodnak.

- A másik egyesülettel nem énekelnek egy zsoltárból...


- Így van. Nem tudunk közös nevezőre jutni. Mi már korábban (SZTE idején) szerettük volna, hogy egy utánpótlás klub működjön. Akik ellátták volna (SZTE, Kinizsi) utánpótlás csapatait különböző szinteken, U7,U9, U11, előkészítő, serdülő, ifjúsági csapatoknál mindkét felnőtt gárdánál. Sajnos az emberek hozzáállása - biztos az enyém is - nem engedünk saját elképzelésünkből.

- Nem próbáltak leülni és megbeszélni a problémákat?


- Pár évvel ezelőtt elindult egy ilyen kezdeményezés. Három alkalommal találkoztunk, de nem tudtunk közös nevezőre jutni. Együtt közösen nagyobb sikereket érnénk el, mint külön-külön. Én azt szeretném elérni, ami eredetileg a célkitűzésem volt, hogy Szentesen egy olyan bázist összehozni mint a Tisza Volán. Szentes és környékbeli falvakból, községekből a tehetséges gyerekeket behozni a városba kollégiumi, egyesületi szintre. Nagyon komoly versenyeken tudnánk résztvenni. Az a vágyam az előkészítő bajnokságban szereplőkkel, ha létszámban és a minőség is megfelelő volna, hogy egy országos kiemelt bajnokságban szerepeljenek. Ennek az anyagi vonzata sem egyszerű.

Zárszavában a Szentesi Farkasok Utánpótlás SE elnöke örömmel újságolta, hogy belépett a támogatók sorába a Raifeissen Bank.

Dunás V. Zoltán


<<< Vissza