<<< Vissza

Miközben épül, szépül városunk...
Olvasóink írják

2006. július 28.

 
"Szentesi szemetelők" címmel olvastam írást. A benne leírtak, mint olvasót is, de mint szentesi lakost is megdöbbentettek. "Mindenféle kacat kikerül a berki lerakóba". Hát hova - kérdezem - ha nem oda?

A választ megpróbálom saját magam megadni. Úgy tudom, hogy a városban már 29 hulladékgyűjtő van. Ugyanakkor meghatározott időben jönnek a "kukások", s elviszik a háztartási szemetet, amiket kukában vagy zsákban kirakunk a ház elé. Szerencsére egyre kevesebb az úgynevezett "konténer", amely telerakva, körberakva bűzlött, s bűzlik még napokig ma is a város különböző pontjain.

Nekem nem is az "elsővel" van gondom, azok újra hasznosításra kerülnek, nevelésünk, szokásaink jó irányba kezdenek változni, kérdéseim az utóbbiakkal kapcsolatban merülnek fel!

"A kép magáért beszél!" Annak rendje-módja szerint leöntik a lerakóban! Összekeverve: a veszélyes-, a fémhulladék, a hűtő, a fotel..., mondja Ugrai Bálint. "A szemétlerakót a vonatkozó jogszabályok szerint működtetik" - mondja Varga Sándor, a Városellátó Intézmény igazgatója. Szerintem mindkettőnek igaza van. "Csak nagyon sok a szemét" - ebben meg szintén van igazság - s mi lesz, ha majd nem fér a Berekben? Újra építünk egy másikat, sok-sok pénzért... Amit talán máshol is hasznosíthatnánk, ez már az én véleményem.

Tudom, van jogszabály, amit be kellene tartani, illetve tarttatni! Minden szabály, törvény annyit ér... Nem is fűzöm tovább! Valahol olvastam: ..."a követelmények akkor érik el céljukat, ha konkrétak, reálisak, betarthatók és ellenőrizhetők. Az elfogadható kompromiszszum célirányosabb lehet, mint a merev, betarthatatlan szigor."

Tehát - amit "kiolvastam, hozzágondoltam" - hamar megtelik, mindent nem lehet "visszataposni a földbe", mert szennyez is, hatalmas is, nem lehet földdel eltakarni, tehát "bűzlik", az elkerülő útról is jól látható!

Ott a helyszínen van-e válogatás? Hány fő végzi, milyen munkaidőben? Mégis miért van annyi oda nem való holmi, lom? Vannak tehát engedélyezetten válogathatók és továbbhasznosíthatók? Hogyan lehetne tehát a "listán" szereplő anyagokat megmenteni?

Módosítással, megnövekedett létszámra hivatkozva biztosan nem! Engedjük azokat oda, akik önzetlenül, "megszállottan" még tenni akarnak a fontos ügy érdekében! Legyünk inkább "kompromisszum készek", talán többet tehetünk magunk és mások érdekében!

De arról sem feledkezhetünk meg, hogy "valamit valamiért". Késik a sétáló utca, de lesz, kívánom, hogy legyen sok sétáló rajta! De volt nekünk valamikor "sétányunk" is, sőt lett egy másik! De sajnos nem használhatók "rendeltetésszerűen". Pedig már megépült a szennycsatorna is! Hosszú hónapok óta erő- és munkagépek verik fel a "csendet", pedig itt aztán már van víz, levegő, zöld, nézni és látnivaló, tehát alkalmas volna "sétára", pihenésre, kikapcsolódásra! S talán a város egyik legszebb részén található! Egyre gyakrabban gyönyörködhetünk a "békazenekar" jól szervezett koncertjeiben is. De van alkalmanként magyar és modern zene is, látványosság bőven mindkét oldalon.

Szeretnénk, ha a "motorversenyzőknek" is helyet biztosítanának edzésre, ne a sétányokat használnák "sportszenvedélyük kiélésére", s ezzel veszélyeztetve embertársaik testi épségét, vagy a "gödör" adta lehetőségek se szolgálják néhány "mutatványos" hóbortját.

Építjük az újat, de mintha kicsit megfeledkeznénk a régiekről, a meglévőkről, s talán az "újrahasznosítást" itt is, de épületeinknél is lehetne alkalmazni, míg nem késő!

Én bízom abban, hogy utak kisimulnak, kevesebb lesz a szemét, jobban vigyázunk értékeinkre, mert mi városlakók nagyon sok és szép látnivalóval büszkélkedhetünk! Legyen időnk arra, hogy néha meg-megálljunk, vegyük észre a jót és a szépet, mert városunk értünk épül és szépül! Ezért mi is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!

Lejegyezte:
Dr. Magyar Jánosné


<<< Vissza