<<< Vissza

Képviselők-választás előtt

2006. július 21.

Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatja a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.

Hiteles tudott maradni


Hornyik László két ciklusban, '98-ban, majd 2002-ben a szocialista párt egyéni képviselőjeként került a helyhatóságba. Miként társai közül sokan, ő is a csatornázást említi elsőként az elért eredmények között. A körzetében minden lakás rendelkezik bekötési lehetőséggel. Azzal együtt az utakat felújították, sok helyen megújult a járdaszakasz. A Damjanich János Tagiskolában a város egyetlen október 6-ai emlékparkja díszburkolatot és sziklakertet kapott. Megújult a városrész gyermekorvosi rendelője, és új játszóteret kapott a körzet.

Ami az elképzelésekből kimaradt: a buszvárók befedését szerette volna elérni, sajnos ez idáig nem sikerült. Elképzelése volt, hogy a régi repülőtér területén egy erdősávot létesítenek az északi szél megfogására. Más terv készült az egészre, a tulajdonos egy lakóparkot épít oda.

Olykor külön harcot vív a helyi médiával. Azt mondja tárgyilagosabb beszámolókat várna el tőlük. Szeretné, ha a Civil televízió a város minden pontján elérhetővé válna. Ma két városrészben, a központban és a Kertvárosban fogható a kábeltévé szolgáltató jóvoltából. A Felsőpárton állítólag technikai okok miatt nem jutunk hozzá, holott a hálózat ki van építve. Pedig sokan azért váltottak szolgáltatót, hogy a helyi tévét is tudják nézni.

- Szeretném, ha a város próbáljon kezdeményezni ez ügyben - mondja. Hornyik László számos munkát vállal magára. Társelnöke a Deák Ferenc Általános Iskola iskolaszékének, a Damjanich János Tagiskola szülői munkaközösségében az elnöki tisztséget tölti be. Különböző gyermekalapítványokat támogat, hosszú idő óta részt vesz a Vöröskereszt karitatív tevékenységének támogatásában. '93 óta egyik fő szervezője a városi Damó-napnak, ott bábáskodott az induló lecsófesztivál szervezésénél. Külső segítőként ma is részt vesz benne. Két képviselőtársával, Baranyi Imrével és Törőcsik Zoltánnal életre keltették a felsőpárti vigasságok című hagyományteremtő rendezvényt, reméli, ez folytatódni fog.

- Úgy gondolom, hogy a körzetben végeztem olyan munkát, amellyel hiteles tudtam lenni a választók előtt. Ott élek az emberek között, sokszor megkeresnek a lakásomon, olyan helyen dolgozom, hogy könnyen megtalálható vagyok. Van úgy, hogy hétvégeken félórás sétát teszek, mindig más irányba, beszélgetek az emberekkel. A kapcsolattartást fontosnak tartom. Folytatni szeretném a munkát - mondja a képviselő.

Az idősek segítője


Kisér független képviselője talán a szennyvízcsatorna kiépítésének örül a legjobban. Mint mondja, azzal együtt az utak is megújultak a városrészben. Ollai Istvánné sorolja, mi minden készült el itt az eltelt közel négy év alatt: aszfaltos út épült az Iskola-dűlőben, elkészült a Stammer-dűlő portalanított útja, a Kurca-parton sétáló út épült. Az ottani gyerekek örömét a Farkas Antal utcai óvoda előtti új játszótér jelenti. Aszfaltoztak, járdát, utat javítottak, mára elérték végre, hogy téglajárda már sehol nincs a városrészben.

Ollainé Eszterke tizenkét év óta képviseli az ottani emberek érdekeit az önkormányzatban. Ruhát, bútort gyűjt és oszt minden hónap első szerdáján a rászorulóknak. Szívén viseli az idősek, különösen a magányosan élő emberek sorsát. Külön említi a körzetében élő Marika néni esetét, akit életveszélyes albérletből költöztettek át önkormányzati lakásba. Be is bútorozták azt.

Hasonló eset? Több is akad. A szerbiai magyar faluba, Oraovóba egy kis busznyi ruhát szállítottak. Mindig is emlékezetes marad számára az eset. És itt elsősorban nem a vámnál kikövetelt 28 ezer forintra gondol, melyet a nyugdíjából fizetett ki. Az emberek szeretetéből sugárzó tekintet az, ami máig is szebbé teszi a napjait.

A Pro Caritate-díjjal kitüntetett képviselőasszony több éve gálaműsort rendez a szegénygyerekek részére. A jótékonysági program bevételéből, adományokból 240 család kap egy-egy 250 forint értékű élelmiszercsomagot. Jut belőle a három idősek otthona, a közösségi pszichiátriai otthon és a hajléktalan szálló lakóinak is.

Büszke arra, hogy a városrészben a 12 év alatt négy idős asszony élte meg a 100. évet. Úgy véli, a hosszú életkor titka a kiséri levegőben és a hozzátartozók, a körzetben lakók szeretetében rejlik. Júniusban Sipos Lász-lóné Rozika nénit köszöntötte századik születésnapján. Száz szál gerberával kedveskedett neki. Azt mondja, ha a választók is úgy akarják, a sorozat folytatódhat, hiszen októberben újra megméretteti magát.

Közös értékek


Karikó-Tóth Tibor első ciklusát tölti a testületben. Azt mondja, egy rövid, néhány hónapból álló tanulóidő után markánsan megtalálta, kivívta a helyét a város politikai életében. Egy olyanfajta politikai stílust igyekezett meghonosítani, úgy gondolja, sikerrel, amelyik nem egymás mocskolásából, negatívumainak emlegetéséből, hanem a közös értékek, a konszenzuskeresésből áll.

- Ellenzékiként viszonylag kevés sikerről számolhat be az ember - mondja. - Ellenzéki politikusként eleve fel kell készülni arra, hogy az ötletek, elképzelések túlnyomó többsége álom, idea marad. Úgy gondolom, frakciótársaimmal együtt sikerült egy olyan hangot, vonalat megjeleníteni, ami bizonyos értelemben megkerülhetetlen volt a város politikai életében. Természetesen nélkülünk is meg lehetett szavazni bizonyos dolgokat, de az a vélemény, amit kifejtettünk egyfajta segítséget jelentett arról, hogy más oldalról is megközelíthessék a témát. Egy-két javaslatunk elfogadásra került, de igazából komoly, nagy dolgokban nem sikerült közös nevezőre jutni. Azt azért örömmel jelzem, hogy a város nagy beruházásainak mindegyikét így a csatornaprogramot, a megyeháza felújítását, vagy a nagytemplom felújítását mi is megszavaztuk.

Bár sok pozitív irányú fejlesztés történik a városban, ami jó, és ez mindenféleképpen elismerésre méltó, de a napi munkánkban, az intézmények működtetésében, a működési kiadásoknál nagyon sok esetlegességet látok. Nagyon sok az ad hoc, átgondolatlan eseti döntés, itt sokkal tervszerűbben, komolyabban kellene a városnak működnie. A település irányító munkájában erőteljes egyszemélyi vezetést érzek. Mindig is a csapatjáték híve voltam, azt gondolom, itt is lehetséges, ha többen működhetnének közre, jobban mennének a dolgok.

Karikó-Tóth Tibor újból ringbe száll az októberi választásokon. Azt mondja, sok elképzelése van, elsősorban az oktatás, a kultúra területén, ahol ő maga is igyekszik a város segítségére lenni. Így mondja: jelen lenni, hiszen a városi könyvtárral közösen decemberben indították be a filmklubot, a strandon működő vízimozi egyik szervezője is a képviselő. Jelenleg a szentesi amatőr film történetének feldolgozásával foglalkozik. Állítja, ezen a téren sok olyan kincse van a városnak, melyet érdemes felszínre hozni, és másokkal is megosztani.


<<< Vissza