<<< Vissza

Átmosatják a Kurcát
Csökken az iskolai dolgozók létszáma

2006. július 7.

A városközpontban elhúzódik a sétálóutca kialakítása. Egyes Nagy Ferenc utcai üzletekben forgalomkiesésről beszélnek. Mi az elképzelése az önkormányzatnak az elmaradt bevétel kárpótlására? - tette fel a kérdést a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara beadványában a képviselő-testület minapi ülésén. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő válaszában elmondta: valójában egyetlen üzletről tudnak, ahol jelentősebben akadályozta az árusítást az építkezés. Mint mondta: a bérleti díj fejében ott ötvenezer forintot fizetnek vissza.

Ugyancsak a kamara elnöksége kért választ a Nádas 2002 Kft. tervével kapcsolatban. Mint megtudtuk, a helyi vállalkozó a csárda mellett panziót szándékozik építtetni. A képviselő-testület előző ülésén zárt körben tárgyalta az ügyet. A polgármester most arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az önkormányzat nem kívánja értékesíteni azt a területet, viszont bérleményen nem lehet építkezni, emiatt utasították el a vállalkozó kérelmét.

Kozák János, a Fidesz zöldtagozatának elnöke annak a félelmének adott hangot, hogy a Kurcán ismét megjelenik a rucaöröm. A polgármester válaszából kitűnt, megvárják, amíg a tiszai ártérből levonul a víz, és azt követően átmosatják a Kurcát.

Törvényhez igazodóan az oktatási-nevelési intézményekben felülvizsgálták a technikai munkakörben foglalkoztatott dolgozók létszámát. Az eredmény: néhány iskolában csökkentésre van szükség. A képviselő-testület elé került anyagból kiderül: összességében hét technikai dolgozó munkahelye szűnik meg szeptember 1-jétől.

Karikó-Tóth Tibor kijelentette: a létszámleépítést a Fidesz-frakció nem támogatja, mert az veszélyezteti a családok megélhetését. Furcsállta, hogy az érdekegyeztető tanács tudomásul veszi a dolgozók elbocsátását, arra hivatkozva, hogy az racionális. A művelődési és oktatási bizottság elnöke, Oltyán Lajos (az említett grémium társelnöke) azt válaszolta, hogy esetükben a törvény előírásainak végrehajtásáról van szó, és a jogszabályt nem változtathatja meg sem a képviselő-testület, sem pedig az érdekegyeztető tanács. Ahol létszámbővítésre ad lehetőséget a jogszabály, oda vegyenek fel elbocsátott közalkalmazottakat - javasolta. Tolmácsolta az általa vezetett bizottság véleményét, miszerint a létszámcsökkentésből adódó megtakarításokat hagyja az önkormányzat az oktatási intézményeknél. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne csonkolják tovább az iskolák költségvetését.


<<< Vissza