<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. június 16.

Spárgaleves

Hozzávalók: 25 dkg spárga, csontlé, vaj, liszt, 1 tojás sárgája, citromlé, tejföl.
Elkészítés: A megtisztított spárgát 2-3 cm-es darabora vágjuk. Csontlében (jó a húsos karajcsontból készült, amit kevés sóval és cukorral ízesítünk) puhára főzünk, majd vajas, világos rántással besűrítünk. Egy tojás sárgáját elkeverünk 1 dl tejföllel és ezt hozzáadjuk a leveshez. Lehet ízlés szerint néhány csepp citromlével is ízesíteni.

Virslis rizottó

Hozzávalók: 1 csomag füstölt virsli, 30 dkg rizs, 1 sárgarépa, 1-1 sárga és piros húsú paprika, 6 gombafej, 15 dkg reszelt sajt, 2 ek vaj, 2 dl húsleves, fél fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, bazsalikom.
Elkészítés: A zöldségeket vágjuk egyforma darabokra. A vajban pirítsuk meg először a hagymát, aztán a sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük bazsalikommal, majd amikor már félig puha adjuk hozzá a gombát, a paprikát és a felkarikázott virslit. Közben pároljuk meg a rizst úgy, hogy a felöntéshez használjuk el a húslevest is. Keverjük össze az egészet a virslis raguval és a reszelt sajttal. A tetejét hintsük meg friss petrezselyemmel.

Gyümölcsös fagylaltkehely

Hozzávalók: 30 dkg eper, 30 dkg cseresznye, 2,5 dl tejszín, 15 dkg főzőcsokoládé, 1 doboz kész vaníliafagylalt, 5 cl cseresznyepálinka.
Elkészítés: Az epret megmossuk, összeturmixoljuk, majd hidegre tesszük. A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és hidegre tesszük. A főzőcsokoládét kis darabokra törjük, a tejszínt állandó kevergetés mellett felforraljuk, felolvasztjuk benne a csokoládét és melegen tartjuk. A vaníliafagylaltot forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, felét poharakba tesszük, majd a cseresznyeszemeket ráhelyezzük. Néhány csepp cseresznyepálinkát teszünk hozzá, ezután beborítjuk a maradék fagylalttal végül leöntjük az eperrel. Azonnal tálaljuk ezt a pompás desszertet, amihez külön kínáljuk a melegen tartott csokoládészószt.


<<< Vissza