<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. június 16.

Kültag is lehet bt-képviselő

A társasági szerződés a kültagot is feljogosíthatja üzletvezetésre és képviseletre. Amenynyiben a társasági szerződés erről rendelkezik, ha nem, akkor továbbra is csak a beltag láthatja el ezt a feladatot, külön meghatalmazással azonban ilyenkor is feljogosítható képviseletre a kültag. A beltag felelőssége korlátlan, tehát elsősorban a társaság vagyona nyújt fedezetet a hitelezői követelésekre, de a beltag saját vagyonukkal is felelnek. A társaságalapításánál nincs kötelezően meghatározva az induló vagyon nagysága, van az új lehetőség, így szerződésmintát használhatnak társasági szerződésként. Ekkor azonban a törvény rendelkezéseitől eltérő szabályokat nem tartalmazhat a társasági szerződés.

Személyes közreműködés feltételei

A társasági szerződésben nem kell szerepelnie a tagok személyes közreműködésének, mert arról a tagok külön megállapodást is köthetnek. Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és képviselet ellátása, valamint a munkaviszonyban és a megbízási viszonyban végzett tevékenység sem.

A vezető tisztségviselő a polgári jogi megbízási jogviszony alapján láthatja el tevékenységét, járulékfizetési kötelezettsége pedig megbízási díjához igazodik.

A tagok gyűlése a legfőbb szerv. Nincs semmilyen formai kötöttség a taggyűlés lebonyolítási módjára a szavazás mikéntjére sem. Az éves beszámoló elfogadását kivéve nem kell összehívni a tagok gyűlését, ülés tartása nélkül is lehet dönteni, írásban (vagy más bizonyítható módon) szavazni.

Vigyázni a tagi hitelekkel

Az évek óta veszteségesen működő cégeknél az ellenőrzések során figyelmet fordítanak rá, ha egy vállalkozás a veszteségeit jellemzően a tagok által rendelkezésre bocsátott nagyobb összegű kölcsönök útján finanszírozza. (Egyszerűen felmerülő kérdések: Miből élnek? Miért vállalkoznak?) A tagi kölcsönöknél elsősorban a valódiságot vizsgálják mind a polgári jog, mind pedig a számviteli előírások alapján. Természetesen lehet, hogy egy cég a piaci viszonyok megváltozása, beruházások, fejlesztések folytán egy ideig veszteségesen működik. A több éves negatív eredmény azonban ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményével. Amenynyiben maga a kölcsönnyújtás ténye a társaságnál nem kifogásolható (valódi, megfelelően bizonylatolt, hiteles jogügyletről van szó), további vizsgálat tárgyát képezheti a nagy összeg forrása.

Mindig korlátozott a kültag felelőssége


A kültag felelőssége főszabályként vagyoni betétjének szolgáltatására korlátozódik, a társaság kötelezettségeiért nem felel. Azok a kültagok, akiknek a neve július 1-jét megelőzően szerepelt a cégnévben, nevüknek a cégnévből való törlésétől, de legkésőbb a törvény hatálybalépésétől számított 5 évig a beltaggal azonos módon felelnek azokért a tartozásokért, amelyek nevüknek a cégnévből való törlése előtt keletkeztek.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő
(30)-680-48-17 telefonon
vagy az info@otthonok.hu
e-mail címen.


<<< Vissza