<<< Vissza

Vízilabdától a Nagy Könyvig
Jókai világsztár, Kundera kamerafóbiás

2006. június 16.

Nem komoly irodalmárok, inkább két könyvbarát folytatott szenvedélyes beszélgetést a könyvekről Lévai Balázs szerkesztő-műsorvezető (képünkön balról) és Poszler György középiskolai tanár személyében a városi könyvtár előadótermében.

Poszler először beszélgetőtársa szentesi kötődését firtatta. Nos, Lévai Balázs, akit jól ismerhetnek, akik figyelemmel követték az m1-en tavaly sikert arató A Nagy Könyv című műsort, és ma is futó Bestsellert, meg a Dob+basszust, elárulta a hallgatóknak: városunk kultikus jelentőséggel bír számára, annak idején vízipólósként a KSI csapatával gyakorta játszottak itt.

- Szentes volt a nagy ellenfél, ide mindig úgy jöttünk: győzni kell! - mesélte Balázs. A nyaranta rendezett SAS-tornáról elvitt már minden létező díjat, s edzőként is volt a ligeti uszodában fontos mecscse. Azonban ügyelt arra, hogy csúnya szavakat ne használjon, nem is állították ki a bírók. Azaz egyszer mégis, mert azt találta mondani: "Menj haza, nézd meg a Larousse-enciklopédiában, mi az a bíró!"

Középiskolai tanárként, nem túl fiatalon, 27 évesen került a televíziózás közelébe, egyik egyetemi csoporttársa ajánlotta be egy kétperces ajánlóműsorba. Ekkor már a színművészetin tanult színházelméletet, s mint mondta, a kapcsolatok miatt érdemes egyetemre járni, hozzátéve: tanácsosabb diploma után, mögöttes tudással a riporteri pályára kerülni.

Szóba került a Bestseller, s büszkén említette, ma a világon a Magyar Televíziónak van legnagyobb portrésorozata kortárs alkotókról. Balázs a műsorban huszonkét híres íróval beszélgetett, olyanokkal, mint Updike, John le Carré, Cuelho, vagy a Bridget Jones-könyvek szerzője, He-len Fielding.

- Ha megkeresünk egy újabb írót, küldjük a listát is, - avatta be a hallgatókat a szerkesztő. Azonban nehéz őket elrángatni az íróasztal mellől, vallja be. Kundera például 20 éve nem adott interjút, így Balázsnak sem.

- Szívhez szóló levelemre válaszolva azt kérte, ne haragudjak, de kamerafóbiája van, - elevenítette fel a riporter, aki a legtöbb írónál azt látta, csodálkoztak azon, hogy van egy műsor, ami csak írókkal foglalkozik.

Jókai világsztár volt a maga korában, 24 nyelvre fordították, hozta példának Balázs a bestsellerre. Ma a könyv is üzlet, de akármennyit fektetnek is bele a kiadók, a sikerhez kell egy jó könyv. A legjobb reklám pedig szerinte maga az olvasó, ezért is tudatja mindenkivel: a szegvári Grecsó Krisztián legutóbbi könyve nagyon tetszett neki.

A Nagy Könyv-játék tavaly végigsöpört az országon, döntőjében a 12 legtöbb szavazatot kapott olvasmány "versenyzett", s végül az Egri csillagok nyert. A műsor Balázs szerint egy játék volt, ahol nem a legjobb, hanem a legkedvesebb regényekre kellett szavazni. Olyanok is szavaztak, akik nem olvasnak, de a filmélmény, az ifjúsági élmény meghatározó. Készül a játékról egy nagy szociológiai tanulmány is.

Lapunk megkérdezte, aki ennyit forgolódik írók és könyvek társaságában, nem érez-e maga is kedvet az íráshoz?

- A tehetség nem fertőző, - mosolyodott el Balázs. Újságokba írok inkább, útinaplókat, most a Nők Lapja felkérésére a Music Television 25 éves történetét dolgozom fel. Nem tudom, mit hoz a jövő, de négykötetes családregényt biztosan nem.

Darók József


<<< Vissza