<<< Vissza

Művészettel is nevelnek

2006. június 16.

Magas szintű művészeti oktatásban részesülhetnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, akik a 2006/2007-es tanévet "másfél" osztályban kezdik. Mészáros László (képünkön) igazgatói megbízatását nemrégiben újabb öt évre meghosszabbította a képviselő-testület. A vezető tehát változatlan, de lesz-e változás az intézmény életében - kérdeztük?

- A szükséges létszámleépítést nyugdíjazással tudjuk megoldani, egy kolléganő státusza fog megszűnni az új tanévben, - mondja Mészáros László. - Két első osztály indul, amely papíron másfélnek számít. 34 főről tudok jelen pillanatban, aki elsős lesz, de ez még kismértékben változhat. Felső tagozaton kimegy két nyolcadikos osztály, 55 fővel, helyette 5. osztály csak egy lesz. Ez is indokolta a létszámleépítést. Az épületen felújításra nem kerül sor, csak kisebb javításra az oldalsó bejáratnál.

- Hogyan néz ki a gyakorlatban a másfél elsős osztály?

-Az egyik egy nagyobb létszámú, ez lesz az emeltszintű ének-zene tagozatos, két pedagógussal. Ők az úgynevezett gurulós módszerrel dolgoznak, tehát az egyikük a reáltárgyakat és a napközi egyik felét, másikuk a humán tárgyakat és a napközi másik felét fogja vinni, így felváltva tanítanak.

A másik első osztályban egy tanító néni lesz.

- Az ének-zene oktatás távolabbi városrészekben is vonzó a beiskolázás szempontjából?

- Iskolánk városi beiskolázású, tehát nem csak a környékről, jellemzően Szentes teljes területéről jönnek hozzánk. Beépítve a tanórába az első osztálytól idegen nyelv oktatása is folyik. Ez a szülők kérésére majdhogynem az angol nyelvre korlátozódik. Tanítjuk a németet is, de franciát is be tudnánk indítani, egyetemet végzett kolléganő várna erre, de sajnos, ilyen igény most nincs. Az informatika oktatását harmadik osztálytól vezetjük be, ez felmenő rendszerű, már a mostani harmadikosok is tanulják, illetve a negyedikeseink már előző osztályban is.

- S mi a helyzet a tanórákon kívül? Hiszen komoly művészeti képzés folyik az iskolában, petőfis diákok nevével, eredményeivel gyakran találkozhatunk lapunk hasábjain is.

- Kihasználjuk a művészeti oktatás pozitív hatását. A praktikusnak nevezett műveltség mellett a zenének a nevelésben látom óriási szerepét. A különböző művészetek kitartásra, szorgalomra nevelnek, és az egymásra való odafigyelésre, a kórusban ez például nagyon fontos.

Emellett, már meg sem tudom mondani, mióta, táncoktatás is folyik nálunk, művészeti iskolák részvételével. Alsó tagozaton néptáncra, felsőben társastáncra járhatnak a gyerekek. Két hete volt egy nagyszabású táncbemutatónk, több, mint két órán át tartott. Nagy sikert aratott, gyakorlatilag telt ház volt a sportcsarnokban. Részt veszünk tanulmányi versenyeken, most szombaton a jó tanulók-jó sportolók városi díjazásán országos és megyei helyezettjeinkkel képviseltettük magunkat. Az iskola mindkét kórusa arany minősítést érdemelt ki, ami a legmagasabb elérhető cím. Ők megyei, országos szervezésű kórustalálkozón is részt vesznek.

D. J.


<<< Vissza