<<< Vissza

Megszűnő pedagógus állások
Csökkenő gyermeklétszám

2006. június 16.

Oltyán Lajos bizottsági elnök szerint a jövőkép kialakítása a fontos. Fotó: Vidovics

A képviselő-testület meghatározta a 2006/2007. nevelési év óvodai csoportszámait, illetve a tanítási évben indítható első osztályok számát. Mindez természetesen az önkormányzati fenntartású nevelési-oktatási intézményeket érinti.

Megállapított tény, hogy egyre kevesebb gyereket íratnak be az óvodákba és az általános iskolákba. Sajnos, a tendencia tovább folytatódik. Az önkormányzat ülésén ezzel kapcsolatban Szűcs Lajos alpolgármester elmondta, a félosztályok indítása sokáig nem lehet megoldás a város számára, a gyermekek a kisebb létszámú osztályokban nem tudnak beilleszkedni, viszont a magas létszámú osztályok már kezelhetetlenek. Az önkormányzat a dolgozók e miatti elbocsátását úgy oldja meg, hogy elsősorban a nyugdíj
előtt álló és a szerződéses dolgozóktól válik meg.

Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kistérségi elnöke nem értett egyet azzal, hogy az egyik iskolában 8 fős osztály indul, a tőle nem messze lévő másik iskolában viszont épp ez a létszám hiányzik a teljes osztály indításához.

Véleménye az, hogy az iskola bezárásával - az ott megtakarított összeggel - más iskola oktatási színvonalát lehetne emelni, ezáltal jobban felkészült gyerekek hagyhatnák el az iskolát.

Az alpolgármester erre így reagált: megpróbálták a szülőket rávenni arra, hogy írassák gyermekeiket más iskolákba, de nem jártak sikerrel. Mint mondta, a szülőnek joga van abba az iskolába járatni a gyermekét, ahova akarja. Tény: szükségessé vált az egész intézményrendszer átvizsgálása, de egy iskola bezárásának komoly szakmai háttere van. Tisztában van azzal, hogy ez nem népszerű feladat, de elkerülhetetlen.

Oltyán Lajos kijelentette, a jövőkép értelmezésével az intézményvezetők és az intézményekben dolgozó pedagógusok bevonásával kellene foglalkozni. A jelenlegi diákok nagyon sok problémával, részképesség-zavarral küzdenek. Fontos lenne az ilyen tanulók kezelése, felzárkóztatása, és a tehetséggondozás is, a jobb képességű tanulók segítése. Ennek megfelelően kellene alakítani az intézményrendszert, hogy minden tanuló a képességének, igényének megfelelő oktatásban részesüljön.

Dr. Gyenes Ágota a gyereklétszám csökkenését Európa szinten sorscsapásnak érzi. Egyetértett az intézmények átalakításával. Az oktatás területén - mint szülő is - azt várja el, hogy nagyon magas szinten oktassák a gyermekeket. És ha már csökken a gyereklétszám, akkor minőséget kell adni, a kisebb csoportban többet, a képességek figyelembevételével kell oktatni. Fontosnak tartja a tanulmányi versenyeket, mert a versenyek során a gyerek felkészül arra, hogy az életben is el kell adnia magát.

Móra József kifejtette: az előterjesztés nem arról szól, hogy vizsgáljuk át az iskolákat, és ami felesleges, zárjuk be. Arról szól, hogy a diákokat hogyan tudjuk felkészíteni a jövőre. Úgy, hogy a problémás gyerekek kisebb létszámú osztályba járnak, így nagyobb lehetőség van a felzárkóztatásra. Az ilyen diákok más-más környezetből érkeznek, és őket is fel kell készíteni, hogy tudjanak középiskolában továbbtanulni.

A képviselő-testület a 2006-2007. nevelési évben az Apponyi Téri Óvodai Munkáltatói Körzetben összesen 10+1 (sajátos nevelési igényű), a Felsőpártiban kilenc és fél, a Kossuth utcaiban tizennégy és fél, a Köztársaság utcaiban nyolc óvodai csoport (beleértve az eperjesi tagóvodát is) indít. Ez utóbbi intézményben a csökkenő gyermeklétszám miatt két óvónő álláshely szűnik meg szeptember 1-jével.

A testület határozata értelmében a Koszta József Általános Iskolában 2,5 első osztály, a Deák Ferenc és a Damjanich János Tagiskolában összesen 2 első osztály, a Klauzálban 1,5 első osztály, a Petőfi iskolában 1,5 első osztály, a gróf Széchenyiben 1 első osztály indul.

A csökkenő gyermeklétszám miatt - nyugdíjba vonulások révén, határozott idejű kinevezés lejártával és áttanító munkájának megszüntetésével - a Kosztában egy, a Klauzálban négy, a Deákban kettő, a Petőfiben egy pedagógusállás szűnik meg. A Klauzál Gábor Általános Iskolában szeptember 1-jétől az eddigi két igazgatóhelyettes helyett egy igazgatóhelyettes látja el a feladatot.

L. J.


<<< Vissza