<<< Vissza

Capuera és szertorna

2006. április 14.

 
Öröm tölti el az ember szívét, mikor arról értesül, hogy új sportág jelent meg a szentesi sportpalettán. Ifj. Dömsödi Ferenc testnevelőtanár nagy elszántsággal és odaadással próbálja népszerűsíteni a capuerat és a szertornát.

- Mit jelent a capuera?


- Brazil eredetű szó, s onnan származó harcművészet. Brazil rabszolgák találták ki, mivel a rabszolgatartóik megtiltottak nekik mindenféle harcot, és technikák gyakorlatát. Ezért olyan technikákat találtak ki, és olyan köntösbe öltöztették a harcművészetet, amelyet tábortűz mellett tudtak gyakorolni. Mai napig is folyamatosan fejlődik. Egyre jobban beépül a szertornába. Én mindkettővel foglalkozom, a kettő összeillik. Ugyanis a capueraban sok az akrobatikus elem, szaltó, különféle átfordulások. Az utóbbiak a szertornában ismertek. A capuera arról szól, hogy zenélünk és a ritmust próbáljuk átvenni, ezáltal az ellenfél ritmusát is átvesszük, így próbáljuk semlegesíteni.

- Ön karatézott, nagyszerű eredményeket ért el, mégis más sportágra váltott. Az új sportág bevezetésével az a célja, hogy a fiatalok minél többet sportoljanak?


- Még mindig szeretem a karatét. Gyerekkorom óta csináltam, kisebb-nagyobb sikerrel. Akkor még a tévében volt látható, azt próbáltam utánozni. Majd elkezdtem a szertornát, és edző lettem. Igazából a kettő nagyon összeillik, s így tudom oktatni mindkettő akrobatikus elemeit és a capuera-részét is. Karatéból jó alapot kaptam, előtte vízilabdáztam.

- Van korhatár?


- Nincs. Tizennégy éves kortól járnak edzésre harminc éves korig. Az egész arról szól, hogy a részt vevők a maguknak megfelelő részt válasszák ki, és csak azt próbálják gyakorolni. Fejleszti az idegrendszert, az izomzatot és a személyiséget. A szertorna más műfaj, specifikusabb, mint a capuera, megvan hogy mettől meddig, pontosan hogyan csináljuk. Ezt gyermekkorban kell elkezdeni.

- Hogyan látja a sportágak jövőjét?


- Látok benne jövőt, és szeretném kiépíteni. Szerencsére érdeklődés is van, sok embert megmozgat.

- Hová sorolható: verseny- vagy szabadidősport?


- A kettő között van. Versenyek nincsenek, mert veszélyes, inkább kötöttség nélkül végzik az emberek, nincsenek szabályok. A szabadidősporton túl mutat, mivel a szertorna, a talajtorna teljes elemét magában foglalja. Nemzetközi edzőtáborok vannak, ahol a felek összemérik tudásukat és tanulnak egymástól. Mi is szerepeltünk már több bemutatón.

- Az edzéslehetőség menynyire biztosított?


- Köszönet a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatójának, aki a tornatermet biztosítja a munkához. Az edzések itt hétfőn, szerdán 16.15-17.45-ig, csütörtökön a gróf Széchenyi István Általános Iskola tornatermében 15–16.30-ig zajlanak. Minden érdeklődőt várok.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza