<<< Vissza

Sajátos nevelési igényűek

2006. április 14.

 
A szakmai napon mutatták be a pályázati programot. (Fotó: Vidovics)

Április 5-én délután a polgármesteri hivatal dísztermében Adj esélyt! - Kéttanítós modell bevezetése a sajátos nevelési igényű gyermekek együttnevelése intézményi együttműködés keretében című pályázati program projektindító szakmai napját tartotta a fő pályázó, a Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája a konzorciumi partnerekkel.

Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg a napot. Saját tapasztalatból mondta, hogy aki sajátos nevelésű gyerekeket tanít, annak minden nap egy új év kezdetét jelenti. Gratulált mindenkinek, aki részt vett a pályázaton, és azt kívánta, hogy a pénzt jól hasznosítsák, és ha egy év múlva találkoznak, el tudják mondani, hogy a gyerekek meghálálták, hogy foglalkoztak velük.

Varga Sándorné, a Deák iskola igazgatója mutatta be, hogy a pályázati program az európai uniós célkitűzésekhez mely pontokon kapcsolódott. 2004 és 2006 között nyílt lehetőség arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghatározott programokhoz Magyarország is csatlakozzon.

Az EU regionális politikájának három célkitűzése volt: a fejlődésben elmaradott régiók segítése, a gazdasági és társadalmi szerkezet-átalakítás miatt strukturális problémákkal küzdő régiók, valamint a foglalkoztatási, oktatási, képzési rendszerek alkalmazkodásának és korszerűsítésének támogatása. Ehhez kapcsolódott az ő pályázatuk, amely az Európai Szociális Alap által 75 %-ban támogatott, 25 %-át pedig a központi költségvetés finanszírozza. A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program célja a magasabb szintű foglalkoztatás, a munkaerő versenyképességének javítása, a társadalmi beilleszkedés elősegítése. Ennek a programnak a pályázati kiírása volt a sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése. A pályázat célja a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatásban. Három fő célkitűzésük: a roma és a sajátos nevelési igényű tanulók iskolai kudarcának és lemorzsolódásának megelőzése, munkaerő-piaci és társadalmi integrációjának javítása, az integrált oktatás fejlesztése. A pályázat a Foglalkoztatás-politikai és Munkaügyi Minisztérium mint irányító hatóság kiírásában jelent meg. 76 pályázat közül 20-at támogattak. A támogatás vissza nem térítendő, mértéke 100 %-os. Maximálisan 35 millió forint volt igényelhető, ezt célozták meg. 24 hónapra terveztek, 2006. április 1-jétől 2008. március 31-ig fog tartani a program, és utána még öt évig vállalták a fenntarthatóságát. Csak konzorcium pályázhatott, ahol legalább öt partnernek kellett együttműködnie, ebből legalább négynek közoktatási intézménynek, és a négyből egynek gyógypedagógiai-módszertani intézménynek kellett lennie. A konzorcium tagjai: a Gróf Széchenyi István Általános Iskola, a Klauzál Gábor Általános Iskola, az Apponyi Téri Óvodai Munkáltatói Körzet, a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet, a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon és a fő pályázó, a Deák iskola. A pályázati projekt vezetője Sziliné Molnár Lucia, szakmai vezetője Rácz Lászlóné, a pénzügyi irányító Nagyné Varga Éva. Sziliné Molnár Lucia ismertette a pályázatot, majd a konzorciumi tagok mutatkoztak be néhány percben. Rácz Lászlóné előadása zárta a szakmai napot a sajátos nevelési igényű tanulók együttneveléséről.

Majzik Andrea


<<< Vissza