<<< Vissza

Nevelésre nevelnek
Jubiláló keresztény pedagógusok

2006. április 7.

 
Tizenöt éves fennállását ünnepelte nemrégiben a Keresztény Pedagógus Társaság. A tanítás a neveléstől elválaszthatatlan, a pedagógus feladata nem csak a tudás átadása, hanem az ifjú nemzedék nevelése is, vallják a szentesi csoportban.

Keresztény szemléletű pedagógusok ötlete hívta életre 1991-ben az országos szervezetet, mely bár a Kereszténydemokrata Néppártban tömörült tagokból állt, mégis párton kívülinek számít és világnézeti alapon szerveződött. Programjuk központjába helyezték az életminőség javítását, a krisztusi felfogásban megközelített erkölcsrendet. A központi szervezetet 1-2 hónap eltéréssel követte az itteni csoport, Horváth István ny. tanár javaslata és elképzelései alapján. A társaság első elnöke Tóth János gimnáziumi tanár volt. Akkoriban elnökségi tagként tevékenykedett Koválcsik Magdolna, '95 óta ő vezeti a városi csoportot. A Szent Erzsébet katolikus iskola tanárnőjének csoportbeli munkáját zömmel az iskolában tanító pedagógusok segítik, de kapcsolatot tartanak fenn más intézményekkel is. Céljukat úgy fogalmazta meg a tanárnő: egy szellemi csoportban legyenek a pedagógusok. A társaság meggyőződése, hogy hazánkat, s a világot a keresztény hitet, erkölcsrendet valló új nemzedék őrizheti meg. Ennek érdekében szerveznek havi rendszerességgel előadásokat. Ezek hasznos találkozásokra adnak teret, ahol egymás munkáját saját tapasztalataikkal segíthetik. A tanárnő elmondása szerint rendezvényeiken szívesen látják más iskolák pedagógusait is, de a nevelésben nélkülözhetetlen szülőket is, részükre is irányvonalat mutathatnak. Koválcsik Magdolna elégedetten mondja: sokan érdeklődnek, új arcokkal is találkozik az előadásokon, melyekre az elmúlt tizenöt évben jónéhány ismert közéleti ember, szaktekintély látogatott városunkba. Ünnepi rendezvényük helyszínén, a zeneiskolában paravánon fel is sorolták a teljes előadói névsort, köztük - a teljesség igénye nélkül - Andrásfalvy Bertalan profeszszor, volt kultuszminiszter, Eperjes Károly színművész, Jókai Anna írónő, Koltay Gábor rendező, Gyulai Endre megyés püspök. Az ismert személyeket - többüket ismételten - nem nehéz Szentesre csábítani, a tanárnő azt mondja: másfél évtizede mindig találnak kimagasló személyeket, akik örömmel jönnek, hogy emberek között elmondhassák, amit megtapasztaltak, bízva abban, hogy segíthetnek.

A jubileumi ünnepségükre meghívott, emberileg és orvosilag is népszerűségnek örvendő Papp Lajos szívsebész előadására megteltek a széksorok a zeneiskolában. Jelenits István piarista lelkész derűvel tudott nevelési tanácsokat adni, holott saját családja nincsen, van viszont nevelői tapasztalata a fiataloknál. "A XX. század nem hitt sem Istenben, sem emberben. A XXI. század vagy megsemmisül, vagy ismét hisz Istenben és képes lesz gondoskodni önmagáról és a világról" - idéz egy írásból a tanárnő. Úgy gondolja, egy fecske is csinálhat nyarat, s mindenki lehet első fecske, ha saját területén meg tud újulni, képes azt szebbé, jobbá tenni.

Darók József


<<< Vissza