<<< Vissza

Óvodából iskolába
Iskolaváró programok a Petőfiben, avagy...

2006. március 10.

 
A Petőfi Sándor Általános Iskola hosszú évtizedek óta tartja a kapcsolatot a város óvodáival. Igen fontos, hogy a kicsik minél könnyebben kezdjék "iskolai pályafutásukat". Ennek érdekében szerveznek közös tanácskozásokat az óvónők és az alsó tagozatos pedagógusok.

Egyik előnye a munkának, hogy az óvodapedagógusok látják munkájuk folytatását, az egykori óvodások (ma alsó tagozatos gyerekek) is örülnek, hogy bemutathatják tudásukat kedves óvó nénijüknek. A környező óvodákból több alkalommal érkeztek kicsinyek az iskolába, ahol közös programokon vehettek részt.

Októberben az első osztályosok tantermeiben munkálkodhattak a vendégek: mesét hallgattak, rajzoltak, festettek, és a délelőtt végére érett őszi gyümölcsök mosolyogtak a tábláról, dicsérve az ügyes kezű alkotók munkáját.

Pár héttel később az iskola tornatermében kaptak ízelítőt az ovisok arról, hogy mi is vár rájuk néhány hónap múlva.

December a "télapózás" jegyében zajlott, az 1. b osztály látogatott az Árpád utcai óvodába, közismert mesejátékkal kedveskedtek egykori kis társaiknak.

Február elején közös játéktól, farsangi mulatságtól volt hangos ismét a tornaterem. A hónap végén "Zene-bona" foglalkozáson ismerkedhettek az ovisok az iskola sajátos arculatával, az ének-zenés osztályok munkájával. Február végén és március elején délelőtt nyílt tanítási órákon, délután közös játékokon vehettek részt az érdeklődő szülők és gyerekek.

Március elején az iskola meghívta a városban dolgozó óvónőket, és az alsó tagozatos pedagógusokat, hogy újszerű módszerekkel segítsék az ovisokat az iskolai beilleszkedésbe. Meghívott előadók voltak: Ternainé Fodor Mariann, a Kossuth Utcai Óvodai Körzet vezető óvónője; Kádár Mihályné, a Farkas Antal Utcai Óvoda tagóvoda vezetője, valamint a Koszta József Általános Iskolából Almási Jánosné igazgatónő és két kollégája, Tarr Piroska és Nánási Attila.

Az estébe nyúló előadás igen kamatozó volt a pedagógiai munkában részt vevőknek, hiszen a váltás minden évben nagyon nehéz gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt.

Kis-Rácz Antalné


<<< Vissza