<<< Vissza

Újság-cikk: egy fanzine-ról

2006. január 20.

 
Évtizednyi tartó szünet után ismét létezik fanzine, ami a városunkban készült. Hogy mi az a fanzine (amit kimondani fanzin-nak kell)? Újság-féleség, amit nem nyomdában állítanak elő, ezért az abban közölt fotók minősége némi kívánni valót hagy maga után. Ez azonban kevéssé fontos.

Sokkal inkább jellemző, hogy fiatalok írják, hasonló érdeklődésű fiataloknak. Többnyire zenével foglalkozó, valamint valamilyen formában hozzá kapcsolódó (élet- és gondolkodásmódot tárgyaló) írásokat tartalmaz. A lap kiadóit nem a haszonszerzés motiválja, hanem a választott téma iránti elkötelezettség. Ennél fogva a fanzine-ok részét képezik az ifjúsági, azon belül az underground szubkultúrának. Az elnevezés - tudomásom szerint - a "fan", azaz fanatikus rajongó, valamint a "magazin" szavak összeolvasztásából adódik.

A Szentesen szerkesztett fanzine a Surface Detonation, vagyis a Felszíni Robbantás címet viseli. A hozzá kapcsolódó zenei irányzatok az underground (vagyis a média támogatása nélkül működő) hardcore, a streetpunk és a ska színtér, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt, mintegy a "felszínre hozás", a népszerűsítés igényével. A hagyományosnak nevezhető témák: a zenekari interjúk, koncertbeszámolók és lemezismertetők között néhány egyéb írás is található. Utóbbiak egyike például tisztázni igyekszik, hogy kik is azok a skinheadek valójában, eloszlatva néhány velük kapcsolatos téveszmét.

A Surface Detonation-ban közölt cikkek többsége nem hibátlan. Előfordulnak bennük felesleges, felületesen megfogalmazott, vagy nyelvtanilag pontatlan mondatok. Ezeket a könnyen kinőhető "gyermekbetegségeket" azonban feledtetik a többségében érdekes és tartalmas interjúk, koncertbeszámolók. Az írások többsége túlmutat azon, amiről szól. Kiderül belőlük, hogyan él és gondolkozik a "mai fiatalok" egy jelentős csoportja.

Elítélik például az alkoholizmust, valamint a napjainkban létező legkülönbözőbb, olykor radikális eszmékbe burkolózó, felesleges erőszakot. A világlátásuk azonban bizonyos szempontból nem közelít a felnőttekéhez: más (az egzisztenciális gondokat alig érintő) problémák foglalkoztatják őket. Feltűnő a törekvésük azonban egy tiszta, a kínálkozó (elsősorban a zenére koncentrálódó) élményeket teljes egészében befogadni tudó, emberhez méltó életre.

A cikkírók egyike-másika tizenévesen is már majdnem kész újságíró. Nem kizárt, hogy valakit egyszer kollégaként üdvözölhetünk közülük. (Mellesleg az én első írásomat is egy fanzine, az Életjel közölte, mégpedig jóval a teenager-éveim után.)

A Surface Detonation-t nem csak a tizenévesek figyelmébe ajánlom, hanem mindenkiébe, akik többet szeretnének tudni a felnövekvő generációról. A kiadványról további információt az alphawarrior@freemail.hu email-címen lehet kérni.

Olasz Sándor


<<< Vissza