<<< Vissza

A mezőgazdaság még nincs a helyén
Hat volt miniszter Szentesen

2006. január 20.

 
A tanácskozás résztvevői (Fotó: Vidovics Ferenc)

Volt agrárminiszterek, kormányzati tisztségviselők és az újabb generáció tudós és felkészült képviselői, valamint gyakorló szakemberek tanácskoztak Szentesen, témájuk pedig a magyar mezőgazdaság helyzete volt.

A tapasztalatok kerültek párhuzamba az Európai Unióhoz való csatlakozás megannyi feladatával és a magyar agrárstratégia több relatív hiányosságával. A reális gondolatok és kérdések bőségét a Gazdálkodás című szakmai folyóirat szervezte a Szentesi Árpád Agrár Rt. központjában, abból az alkalomból, hogy a lap megjelenésének 50. évfordulójához érkezett.

Hangsúlyozták: a szakmai aktualitás, az agrárium jelenlegi helyzete "hozta össze" a találkozót és nem a politikai sugallat. Ettől függetlenül a politikának az eddigieknél jobban kell támogatnia a mezőgazdaságot, mert az sem a közfelfogásban, sem a gazdasági életben nincs a helyén, pláne a jelentőségéhez és a súlyához képest. Közérthetően és felelőséggel kell felvilágosítani az ország lakosságát például a valóságos birtokviszonyokról, egyes szektorok és ágazatok valós teljesítményéről a termelésben, a minőségben, a versenyképességben. Manapság sokmilliárdos gabonakészletek hevernek eladatlanul a raktárakban és a tárolókban, ellentmondva a nemzetközi piaci keresletnek. Hozzáértő, széles látókörű, és az objektív folyamatokat jól ismerő mezőgazdasági szakembereknek kell megfelelő teret nyújtani az országos irányításban, nemkülönben "Budapest és Brüsszel" együttműködésében is. A magyar viszonyokra és távlati elgondolásokra is érvényes, hogy "az élhető vidék nem létezhet az éltető mezőgazdaság nélkül!" A sokat emlegetett vidékfejlesztés nemcsak agrárfeladat, hanem mindenkinek, minden más ágazatnak részt kell vennie ebben! Csak így marad épségben a természeti környezet, csak így lesz elfogadható mértékű munkahely és jövedelem, csak így találnak kitörési pontokat a szegény sorsú vidéki emberek, túl az infrastrukturális, civilizációs tennivalókon és igényeken.

Kormányokon átívelő stabil és modern agrárpolitikára van szükség, mert a mezőgazdaság nem bírja el a "választások 4 esztendős vetésforgóját". Az újrakezdések és a "jól bevált kudarcok" ismétlésével az agrárértelmiségnek, a gazdálkodóknak nem marad ideje és elegendő ereje ahhoz, hogy "kitalálja" és megvalósítsa az organikus előre haladáson alapuló magyar mezőgazdaságot - amelyik adottságai révén - nemzetközileg is nyerő lehet.

(-bert)


<<< Vissza