<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. január 6.

 
Elektronikus bevallás menete

Regisztrációs eljárás - ha ön a könyvelőjére bízza a bevallása benyújtását - első lépésként meghatalmazott által történő elektronikus bevallás benyújtását két regisztrációnak kell megelőznie. Először a meghatalmazottnak (pl. könyvelőnek) kell regisztráltatnia magát az okmányirodában, ahol felhasználói azonosítót, valamint jelszót kap. Ezt követően az adóhatóságnál is regisztrálnia kell magát a meghatalmazottnak (pl. könyvelőnek), ahol a meghatalmazotti státuszát kell igazolnia. Ezt követően tud a meghatalmazott (pl. könyvelő) a saját felhasználói azonosítójával és jelszavával az adózó nevében elektronikus bevallást benyújtani, illetve ügyet intézni. Az okmányirodában kapott felhasználói azonosítót és jelszót nem csak adóügyekben, hanem sok egyéb közigazgatási hatósági eljárásban (pl. útlevéligénylés, lakcímkártya igénylés, stb.) is fel lehet használni.

Pénztárgép memória kiíratása


Január 1-jétől alkalmazandó "új" adómérték miatt a "bolti" pénztárgépeket az átmeneti szabályok szerint legkésőbb március 31-ig át kell állítani az arra illetékes szervizzel. Minden vállalkozás a 2005. december 31-i állapotnak megfelelően kizárólag az APEH által jóváhagyott szerviz közreműködésével írassa ki a tulajdonában (használatában) álló valamennyi üzemben lévő, vagy abból bármilyen oknál fogva kivont (tartalék, javítás alatt lévő stb.) APEH azonosító jellel és számmal ellátott pénztárgép memóriaegységében tárolt adatokat.

Járulékfizetési kötelezettség


Egyéni vállalkozó társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettsége a járulékalapot képező jövedelem után: január 1-jétől- december 31-ig 29%, ebből a nyugdíjbiztosítási járulék 18%, az egészségbiztosítási járulék 11%. 2007. január 1-jétől–2008. december 31-ig 26%, ebből a nyugdíjbiztosítási járulék 17%, az egészségbiztosítási járulék 9%. 2009. január 1-jétől 24%, ebből a nyugdíjbiztosítási járulék 16%, az egészségbiztosítási járulék 8%.

A foglalkoztatott biztosított továbbra is 8,5% (magánnyugdíj-pénztár tagja esetén 0,5% és 8% magánnyugdíj-pénztári tagdíjat) mértékű nyugdíjjárulékot és 4%-os mértékű egészségbiztosítási járulékot fizet. Január 1-jétől mindazon járulékköteles jövedelmek után is meg kell fizetni a 4%-os egyéni egészségbiztosítási járulékot, amelyek jelenleg mentesek e kötelezettség alól (mellékfoglalkozás, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony).

Vállalkozói járulékváltozás


Január 1-jétől az egyéni vállalkozók is havonta fizetik a vállalkozói járulék összegét, - havonta a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni a vállalkozói járulék összegét és ezt a járulékot is a havi lemezes/elektronikus bevallásban kell szerepeltetni mind az egyéni, mind a társas vállalkozásoknak.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza