<<< Vissza

Anyagi elismerés a pályázatkészítők munkájáért

2006. január 6.

 
December 21-én ismét anyagi elismeréssel jutalmazták az önkormányzati pályázatokat készítők munkáját. A 2005-ös év második félévének pályázatait értékelték.

Szirbik Imre elmondta, hogy a statisztikákra igencsak büszkék lehetünk. 182 pályázat készült el az évben a városi önkormányzat és az intézmények munkája nyomán, és 2, 8 milliárd forintot próbáltak megszerezni. A város teljes működési költségvetése 4, 5 milliárd forint.
Tehát az elkészült pályázatok olyan nagyságrendű munkákra irányultak, melyek összemérhetőek a város működésével.

Az intézmények 131-ből 68-szor pályáztak sikerrel, így 77 millió forintot jövedelmeztek. Az önkormányzatnak 51-ből 42-szer lett eredményes a pályázata, ez 663 millió forintot jelentett. A nyertes pályázatok tehát 740 millió forinttal gyarapították a várost. Döntő hányaduk intézményi szakmai anyagokra, foglalkoztatásokra, tehát olyan dolgokra irányult, melyekre az alapköltségvetés csak jelképes összeget tudott biztosítani. Akik a pályázati munkában részt vesznek, nem főállású pályázatírók, hanem olyanok, akik elvégzik a napi pedagógiai, szociális, kommunális területen vagy a közigazgatásban ellátandó feladataikat, és emellett pályázatokat írnak. A polgármester szerint ezt csak szakmai elhivatottságból lehet csinálni. Abból a célból, hogy az iskola fűtésén, a termek kimeszelésén vagy az alapszolgáltatások minimális szintű elvégzésén túl is jusson anyagi erő, bizony elő kell venni a tollat, meg kell nézni a kiírást, gondolkodni kell, koordinálni, terveket készíteni, leírni és úgy lobbizni, hogy az a végén eredményes legyen.

- A számok azt mutatják, hogy ezt jól csináltuk - tette hozzá a polgármester. Jól csinálta az a közel 200 kolléga, aki a munkában részt vett. És itt most nem a forintnagyságokról kívánok szólni, hisz nagyon sokszor az elvégzendő munka nem a forintokkal van arányban. Sokszor egy néhány tízezer vagy százezer forintos pályázat elkészítése épp olyan körültekintő és pontos munkát igényel, mint egy milliárdos projekt megírása. Az emberi teljesítményben, az elhivatottságban, a fölkészültségben, a gondolkodásban, és a lelki-ismeretességben ilyenkor nincs különbség. 24 intézmény nyújtott be pályázatot. Most együtt van nemcsak a város, hanem a megye fenntartásában levő intézmények köre is, demonstrálva azt, hogy bár más a fenntartó, másutt vannak a költségvetési sorok, de azért ez egy egységes város.

Azt kívánom, hogy az anyagi elismerést, ami ezzel jár, használják fel jól. A meghitt karácsony után nyugodt lélekkel vessen számot mindenki azzal, hogy amit 2005-re maga elé tűzött, azt teljesíteni tudta. A 2006-os esztendőbe pedig csak azt vigyük magunkkal, ami jó volt, siker volt, ami eredményt hozott.

Állófogadásra várták ezután a meghívottakat és mindenki átvehette megérdemelt jutalmát a gazdaságvezetőnél.

Majzik Andrea


<<< Vissza