<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. november 25.

 
Sajtleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 szendvicskenyér (40 dkg), 20 dkg aromás kemény sajt, petrezselyemzöld, 4 dl tejszín, 1,5 l zöldségleves (kockából), 2,5 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, belekeverjük a reszelt sajtot, a sót, a borsot, a szétnyomott fokhagymát, reszelt szerecsendiót, apróra vágott petrezselymet és a tejszínt. Az egészet jól elkeverjük a fehérboros levessel rövid ideig összeforraljuk. A kockára vágott kenyeret vajon aranybarnára sütjük.

Tálaláskor a levest a pirított kenyérkockákra merjük.

Amerikai sertésmáj


Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertésmáj, bors, 8 kis paradicsom, só 2 ek. vaj, 8 szelet bacon vagy angolszalonna, liszt, apróra vágott petrezselyem, 1,5 dl vörösbor.

Elkészítés:
A májat megborsozzuk. A paradicsom száránál ék alakú lyukat vágunk és kevés sót és borsot szórunk bele. Felforrósított vajba a paradicsomokat nyílással felfelé szorosan egymás mellé belehelyezzük és fedő alatt kb. 5 percig pároljuk. A szalonnát ropogósra sütjük, a paradicsomhoz adjuk és melegen tartjuk.

A májszeleteket megforgatjuk lisztben és a szalonna zsírjában mindkét oldalát barnára sütjük. Ha elkészült, megsózzuk, és meleg tálra helyezzük. A petrezselymet és a bort a sült zsírhoz adjuk, félig elfőzzük, megfűszerezzük, és a májra tesszük. A paradicsommal és a szalonnával tálaljuk. Ropogósra sült burgonyával kínáljuk.

Madártej


Hozzávalók:
1,5 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. liszt, a díszítéshez meggybefőtt.

Elkészítés:
A tojásfehérjét 3 ek. cukorral habbá verjük, amelyből egy vizes kanállal gombócokat szaggatunk a felforralt tejbe. Ha gombócok kellően felemelkedtek megfordítjuk őket, majd szűrőkanállal kiemeljük. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a lisztet és a maradék cukrot összedolgozzuk. A krémet kevés meleg tejjel elkeverjük, majd a maradék tejbe öntjük, aztán az egészet összeforraljuk. A mártást tálba merjük, tetejére a habgombócok kerülnek. Tálalásig hűtőben tartjuk. Meggybefőttel díszítjük.

Jó étvágyat!


<<< Vissza