<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. november 25.

 
ÁFA-visszaigénylés

Az adóhatóság az adó-visszaigénylési kérelmet akkor teljesíti, a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás adóalapja az adóév elejétől, illetve időarányosan az adóéven belül göngyölítetten eléri vagy meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatárt, azaz a 4 millió forintot.

Ha a belföldi adóalany (B) egy tagállami adóalanytól (A) szerez be terméket, amit azonban a beszerzés helyéről közvetlenül egy másik tagállamba (C) juttatnak el, vagyis a termék belföldre nem kerül be, akkor a belföldi adóalany ún. háromszögügylet közbenső (B) vevőjeként van jelen. E konstrukció esetén adómentes Közösségen belüli beszerzés történik, azonban annak teljesítési helye nem belföld, hanem "C" ország, valamint "C"-nek történő továbbértékesítésének sem belföld a teljesítési helye, hanem "C" ország, amely után a beszerző másik tagállami adóalany vevő fizeti meg a hozzáadott érték adót a saját országában. A közbenső vevő tehát nem teljesít belföldi teljesítési hellyel termékértékesítést az ügylet kapcsán.

A háromszögügyletben a belföldi adóalanynál ilyen termékértékesítés ellenértéke nem számítható bele a 4 millió forintos visszaigénylési összeghatárba, így ha nincs egyéb beszámítható termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás, melynek adóalapja eléri a 4 millió forintot, a belföldi adóalany adó visszaigénylésére nincs lehetőség.

Kérdés:

Ha a magánszemély rokkant nyugdíjas és napi 7 órás munkából származó rendszeres jövedelme nem éri el a minimálbért, kell-e adóbevallást kitöltenie?
K. A.

Válasz:
A nyugdíj összegét az szja-bevallásban nem kell feltüntetni, a munkaviszonyból származó bért az szja-bevallás 1. sorában kell feltüntetni. A bérre adójóváírás érvényesíthető, mivel az nem éri el a minimálbért, így nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, adófizetési kötelezettség csak az egyéb jövedelmei után keletkezhet. Természetesen csak akkor nem kell fizetnie személyi jövedelemadót, ha nincs más összevonandó jövedelme.

Kérdés:
Vendéglőnkben a dolgozók étkezésben részesülnek. Milyen bizonylat alapján számolhatok el havi 8000 Ft/fő juttatást? Ki kell saját magamnak számlázni?
T. I.

Kivonat a szja törvényből: "A természetbeni juttatások közül adómentes: a munkáltató által a munkavállaló részére vagy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása (biztosítása) révén juttatott bevételnek (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is) a havi 8000 forintot meg nem haladó része,"

Ha Ön a hatóság szempontjait akarja megfelelőképpen betartani, akkor tételes kimutatást és receptúrák alapján önköltségi számításokat vezet, és míg levonásba helyezi a tételek áfáját, a dolgozó számára számlát (nyugtát) készít az étkezés összegéről, naponta.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza