<<< Vissza

Szirbik az országgyűlési jelölt
Demokratikus versengés lesz?

2005. november 25.

 
Nyugodt és tisztességes kampányt ígért Hiller István országjáró körútjának szentesi állomásán. Az MSZP elnöke a Művelődési és Ifjúsági Házban tartott fórumot, melyen bemutatta a választókerület országgyűlési jelöltjét, Szirbik Imrét.

Elöljáróban elmondta: mindig csábító olyan helyre elmenni, ahol nagy a támogatottság, de van egy mondás, miszerint könnyű Rómában katolikusnak lenni. Éppen ezért olyan helyekre látogatnak el, ahol jó esély van a győzelemre. Szentes és környéke ilyen. Hiller úgy gondolja, hogy a választások a kistelepüléseken dőlnek el, mert hiába vezetnek a városban, ha a közeli falvakban nem rájuk szavaznak. "A Fidesz egy erős és jól szervezett párt, de a nézeteik a mieinkkel nem egyeztethetők össze. De nincs baj, mert egy valóban demokratikus versengésben mindenki eldöntheti, hogy kire szavaz. Nem durva kampányban fogunk versengeni." - fogalmazott az MSZP első embere (ennek ellenére fél órán át a Fideszt szapulta), majd példaként említette, hogy egy családban is tudják mi az értelmes vita és a veszekedés között a különbség. A családban is megegyeznek, és az a jó, ha nincs tányércsörömpölés.

A pártelnök szónoklatában kitért a közvélemény kutatásokra is, hiszen pártja ledolgozta a nyár eleji lemaradást, és most már a Fidesszel fej-fej mellett halad. Ebben a választási kampányban mind a két párt arra fog, törekedni, hogy nyerjen. Az MSZP februárban egy kongreszszussal kezdi kampányát, melyen megnevezik a miniszterelnök személyét, elfogadják a programot és a listát. Hiller hangsúlyozta, határozott és nem durva kampányt ígérnek, olyan programot, aminek betartása nem csak lehetséges, de betartható is.

Közel egyórás beszédét követően a hallgatók mondhatták el véleményüket. Az első felszólaló egy háromgyerekes apa volt, aki megkérdezte: bérből és fizetésből élőként miért adózik olyan sokat. Mint mondta, minél többet dolgozik, annál többet vonnak le a fizetéséből, így már túlórázni sem érdemes. "Miért nem olyan törvényeket hoznak, ami az embereknek jó? Különben vegyék a kalapjukat és menjenek el!" - fogalmazta meg véleményét a középkorú férfi. Egy másik résztvevő erős baloldaliságát hangsúlyozta és gratulált a pártvezetésnek. Kritikáját azonban megfogalmazta: jó a családtámogatási rendszer, de rossz, hogy az adóból nem lehet levonni a kedvezményeket. Így azok nem jutnak hozzá, akik rászorulnának. Vannak, akik a jó családi pótlék miatt nem mennek el dolgozni, mert 5-6 gyerek mellett munka nélkül is jól megélnek. Elhangzott olyan vélemény is, hogy nem csak a választásokra kellene gondolni, hanem az azt követő jövőre is. Ahogy a felszólaló mondta: "Azt szeretnénk, ha nyugodt lelkiismerettel mehetnénk el a jövőre szavazni."


<<< Vissza