<<< Vissza

EU-képzés

2005. november 25.

 
"Mire használjuk az EU-tagságot - hogyan használhatnánk jobban?!" Újabb EU-képzés magyarországi újságíróknak.

A Miniszterelnöki Hivatal EU Kommunikációs Főosztálya kezdeményezésére uniós képzés indul a magyarországi nyomtatott és elektronikus média munkatársai számára az ország hét régiójában.

A tervek szerint Győrben, Székesfehérváron, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Budapesten kerül majd sor az egy-egy teljes napot felölelő képzésre november vége és december közepe között.

A program során a résztvevők egyrészt háttér-információkat, gyakorlati módszereket kapnak az EU-tagsággal napi szinten együtt járó, hétköznapi életet érintő uniós fejlemények tudósításához, nagy figyelmet szentelve annak, hogy mi mindenre "használható fel" az uniós tagság, illetve milyen napi feltételeket és lehetőségeket kínál a magyar szereplők számára is adottságként körülvevő egységes piac; milyen technikai, tárgyszerű tudást, megközelítésbeli figyelmet igényel az ilyen témák kiszűrése és feldolgozása, illetve hol találhatóak kisegítő információk ezek fellelésére. További fontos téma lesz - országosan ismert szakértők, politikusok bevonásával - a magyar tagság (és általában a lehetséges EU-jövő) felvázolása, különös tekintettel az alkotmányos szerződés francia és holland leszavazása után kialakult helyzetre, a szóba jöhető jövőbeli EU-modellekre, valamint a közeljövő olyan aktuális kérdéseire, mint a 2006 után esedékes közös költségvetés elfogadásának az esélyei. Szó esik majd a leendő magyar euró-tagságról, és az ezt célzó előkészületek állásáról, vagy például a tartósan magas olajárból következő, várható fejlődési irányokról. A képzést neves, nagy uniós tapasztalattal rendelkező újságírók vezetik.

A hét helyszínen mód nyílik majd szakérdeklődés szerint is választani, például környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi, vagy energetikai orientációt követve.

A részvétel a magyarországi sajtó munkatársai számára ingyenes lesz.

A jelenlegi tervek szerint az alábbi menetrend szerint alakulnak majd a programok:

November 25. (péntek): Székesfehérvár, november 26. (szombat): Győr, december 8. (csütörtök): Miskolc, december 9. (péntek) Szolnok, december 10. (szombat): Budapest, december 12. (hétfő): Szeged, december 14. (szerda): Kaposvár.

Jelentkezni lehet a Europe Direct európai információs pontok irodáiban (http:// www.meh.hu/szervezet/kormkommkozp/eukommunikacio/tajekoztato/eip 20040519.html, illetve http:// misc.meh.hu/binary/ 7228_ed_lista_aktualis_nyilvanos.pdf), illetve a MeH EU Kommunikációs Főosztályán Fehér Zsuzsánál (feher.zsuzsanna@meh.hu).


<<< Vissza