<<< Vissza

Közmunkások

2005. november 25.

 
Szentes Kistérség Többcélú Társulása sikerrel pályázott a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett 2005-2006. évi közmunka programra. Ennek keretében térségi szinten 91 regisztrált munkanélküli foglalkoztatására lesz lehetőség december 1-jétől.

Szigeti Miklós, a kistérség munkaszervezetének vezetője arról tájékoztatott, hogy a hathónapos foglalkoztatási programban öt település vesz rész (zárójelben a foglalkoztatottak száma): Szegvár (12), Nagymágocs (10), Fábi-ánsebestyén (15), Derekegyház (17) és Szentes önkormányzata (37). A program 2006. május 31-én fejeződik be. A hat hónap alatt 91 regisztrált munkanélkülinek vagy szociálissegélyezettnek tudnak munkát adni négy területen. Ezek: az önkormányzati intézmények belső felújítási munkálatai, belvízelvezető csatornahálózat karbantartása, felújítása, belterületi utak javítása, karbantartása, illetve parkosítás, zöldfelület növelése.

A program költségvetése 25 millió forint, amiből több mint 24 milliót a minisztérium biztosít a különböző munkakörökre, a segédmunkástól a betanított munkáson át a szakmunkásig. A dolgozók a 6 órás foglalkoztatásban a minimálbér időarányos részét kapják bruttóban. A keretszámot településenként hirdetik meg a munkaügyi központon keresztül. A leginkább rászorulókat, a még munkára foghatókat keresik.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szirbik Imre polgármester elmondta, a közmunkaprogram tovább folytatódik, új pályázatok lesznek, de, mint fogalmazott, a munkanélkülieknek nem jelent állandó megoldást. Ezek a programok igazából arra szolgálnak, hogy ne váljon életformává a munkanélküliség.

(Szentesen a munkanélküli ráta 9 és 11 százalék között mozgott az év folyamán.) Diplomásoknak egy másik program él. Az úgynevezett pályakezdő diplomások munkatapasztalat-szerző rendszerre. Január 1-jétől a kistérségben 50 diplomás alkalmazására nyílhat lehetőség. A polgármester kihangsúlyozta: a kistérségből szeretnének minden diplomást legalább egy évre szerzett szakmájában munkához juttatni.


<<< Vissza