<<< Vissza

Összeírók a mezőgazdaságban

2005. október 28.

 
Az Európai Unió előírásainak megfelelően november 14. és 28. között a KSH Gazdaságszerkezeti Összeírást végez, amelyet az 1996/ 2467. sz. EU Tanácsi rendelet tesz kötelezővé a tagországokban. A kormány a feladat végrehajtását a 303/2004. sz. rendeletben szabályozza.

A felvétel célja, hogy átfogó képet adjon az EU csatlakozás óta a magyar mezőgazdaságban végbement szerkezeti változásokról. A begyűjtött adatok szükségesek az agráriumot érintő uniós és hazai döntések meghozatalához, megalapozzák a vidékfejlesztés, az agrár-környezetvédelem, illetve a fenntartható mezőgazdaság stratégiájának kialakítását is.

A mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetek megfigyelése teljese körű, adatszolgáltatásuk postai úton történik. Az egyéni gazdaságok esetében az összeírók személyes interjúk során töltik ki a kérdőíveket. Országosan mintegy 100 ezer egyéni gazdaság megfigyelésére kerül sor, véletlenszerűen kiválasztott körzetekben. A felvételt országosan mintegy kétezer összeíróbiztos és 250 KSH-ellenőr végzi. Az összeírás a települések közel egyharmadát mintegy, 960 települést érint.

Az összeíráskor a következő részletes információkat gyűjtik be: a gazdasághoz tartozó személyek száma, neme, kora, gazdasági aktivitása, a foglalkoztatottak száma, tevékenysége, a gazdaság használatában lévő földterület mérete, művelési ágak és területi elhelyezkedés szerint, a szántóföldi és zöldségnövények, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények termésadatai, a gazdaság állatállománya faj, kor és ivar szerint, a gazdaság gépállománya, a mezőgazdasági tevékenység ráfordításai, agrotechnika, biogazdálkodás, valamint a mezőgazdasági tevékenységen kívüli termelőtevékenység.

Az összeírt adatok csak statisztikai célokra használhatók és csak összesített formában kerülnek közlésre. Senkinek sem kell tehát attól tartani, hogy a közölt adatokat bármilyen más, az adatszolgáltató érdekeit sértő célra használják fel. A KSH érdekelt abban, hogy a személyiségi jogokat minden adatgyűjtése során biztosítsa, hiszen ha elvesztené az adatszolgáltatók bizalmát, lehetetlenné válna a további adatgyűjtés.


<<< Vissza